Явор Гечев откри изложенията АГРА 2023, ВИНАРИЯ 2023 и ФУДТЕХ 2023. в Панаира в Пловдив и посети всички щандове

Явор Гечев откри изложенията АГРА 2023, ВИНАРИЯ 2023 и ФУДТЕХ 2023. в Панаира в Пловдив и посети всички щандове
Публикация   19:32     21 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     471

       Снимки: Румен НИКОЛАЕВ

   „Изключително съм радостен да ви приветствам в Пловдив, моят роден град. Спомням си, когато бях ученик в един от аграрните техникуми и обикалях изложението АГРА и се молех да се кача на някоя от машините, които бяха изложени. Това изложение се наложи като водещо в представянето на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина в България. С тези думи министърът на земеделието Явор Гечев откри Осмото издание на мегаизложението, което обединява международните специализирани изложби АГРА 2023, ВИНАРИЯ 2023 и ФУДТЕХ 2023.

   Той подчерта, че тазгодишното изложение е много по-голямо от миналогодишното. „Земеделието не става по интернет, иска да видиш новите технологии и да обмениш практики и опит с колегите си. Европейската политика пак е пред поредната промяна, която няма да можем да направим, ако не внедрим всички новисти, които се представят тук. Аз самият ще обиколя всички щандове да сверя часовника си по отношение на възможностите на техниката, технологиите, науката и всичко свързано със селското стопанство. С пожеланието на всички земеделци за добра и успешна година откриваме изложението АГРА“ , каза още Явор Гечев.

   „Днес откриваме Осмото издание на най – мащабния и представителен форум за агробизнеса на Балканите. Това икономическо събитие няма аналог в Югоизточна Европа. Обединява концептуално спецификите на три изложения -АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. Така са представени резултатите и перспективите в земеделието, лозарството и винарството, както и хранителната индустрия. За Международен панаир Пловдив е чест е да бъдем домакини на световната проява. Горди сме, че организираме срещата на традициите с новостите, на науката с практиката, на производителите с потребителите. Вярваме в  положителни резултати, заяви в началото доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив.Той подчерта, че над 600 компании от 25 държави ще покажат облика на аграрната индустрия, а изложението се разпростира на близо 50 000 кв.м, което е  ръст с 35% спрямо миналата година. „Експозиците отговорат на днешните предизвикателства, свързани с климатичните и екологичните въпроси, с биопроизводство и здравословно хранене, с високо технологичните и прецизни решения. Те ще бъдат видени по щандовете на изложителите, в презентациите на научните институти и университети, в деловите симпозиуми, които съпътстват изложението“, обясни още доц. Соколов.

   Той благодари на Министерство на земеделието под чиято егида се провежда форума, както и на  АГРОТЕХ, Селскостопанската академия, УХТ и Съюза на енолозите в България. Добави още, че 131 години Международен панаир Пловдив изпълнява мисията да създава нови възможности. Доц. Иван Соколов пожела на всички ползотворни сделки и успехи.

   Зам.-министърът на икономиката Янко Топалов каза, че е чест за него да вземе участие в най-голямото и значимо събитие за винената индустрия – ВИНАРИЯ. “ Международен панаир Пловдив ще бъде домакин на най-успешните компании и научни институти от отрасъла. Чрез тази инициатива, която има репутацията на един от най-престижните форуми в агробизнеса, насърчавате българското винопроизводство. Фирмите, които присъстват тук, са пример за всички, които правят бизнес в България и налагат нови и по-високи стандарати в този сектор. За Министерство на икономиката и индустрията е важно да запазим водещите позиции на страната ни, включително и в  сектори като винопроизводството. Българското вино постави репутацията на страната ни на изключително високо ниво пред международната винена общност. Нашите вина могат да се наредят до тези във Франция, Италия, Испания. По данни на Международната организация по лозата и виното България е сред страните, които бележат ръст в производството на вино с 5% спрямо миналата година. Така страната ни се нарежда на 10 място по призводство на вино сред страните членки на ЕС“, обяви последните данни зам.-министърът.

   Той подчерта, че винопроизвоството е продукт и с културни измерения. Наскоро Министерство на културата включи лозаро-винарството като част от нашето нематариално културно наследство. Винопроизвоството се развива в най-конкурентната среда на международните пазари, каза още Янко Топалов и пожела „На добър час!./ПловдивПрес

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha