Откриха 8-то издание на единствения по рода си мегафорум за агробизнес, вино и храни в Пловдив

 Откриха 8-то издание на единствения по рода си мегафорум за агробизнес, вино и храни в Пловдив
Публикация   13:52     21 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     316

В него участват над 600 фирми от 25 държави

Снимка: Румен НИКОЛАЕВ

  Откриха осмото издание на единствения по рода си на Балканите мегафорум за агробизнес, вино и храни в Международния панаир Пловдив. Откриването на съпътстващите изложби за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ ще се състои от 11:30 ч. пред Палата №6.

„Днес отриваме осмото издание на една от най-значимите изложби на балканите. Мегафорумът е резултат на много труд", заяви Иван Соколов, който е главен директор на Международен панаир Пловдив.

Той отбеляза и най-значимите тенденции - отбелязан е голям ръст на участниците и нови бизнес сфери, набляга се на прецизно земеделие с нови технологии, градът на виното и храните е изцяло обновен, показва се висококачествена продукция, диетични храни. Участват над 600 фирми от 25 държави, над 170 сектора, ще има над 30 събития за петте дни. Международните изложения АГРА, „Винария“ и „Фудтех“ се провеждат в периода 21-25 февруари 2023 г. под егидата на Министерството на земеделието.

"Въпреки безпрецедентната политическа криза, Панаирът си е тук, никой няма намерение да строи. Панаирната индустрия се развива и това е единствената мисия, която се преследва", добави той.

Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков заяви, че за да продадеш нещо, трябва да го покажеш, а най-доброто място за представянето му е именно Международния панаир Пловдив.

„Тук е място за диалог и се вижда докъде сме стигнали и колко още трябва да изминем", каза той и пожела много добри сделки, обмяна на опит и да върнем България на световната карта на винопроизводителите.

В рамките на петте панаирни дни ще се проведат серия от информационни срещи, посветени на актуалните тенденции, европейските политики и международни прогнози в сектора. В тях ще се включат представители на Министерството на земеделието, експерти от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕК, специалисти от държавни агенции и структури, учени от български университети и институти.

Ще бъдат представени практическите резултати от научни разработки и изследователски проекти в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Предвидени са още презентации и лекции, посветени на здравословните храни и възможностите за развитие на бизнеса с тях.

    Утре от 16:30 часа в зала „Пловдив“ на Конгресния център ще бъдат наградени победителите в Международните дегустации и в конкурса „Златен ритон“. Тържествената церемония е финалният етап от надпреварата, в която досега участие са заявили близо 50 производители на вино и алкохолни напитки.  На 23 февруари, от 17:00 ч. в зала „Пловдив“ пък ще се проведе награждаването на победителите в Конкурса за иновации. Специализираното жури вече обработва заявките за участие в десет раздела. Най-авангардните разработки на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2023 ще бъдат обявени на галавечерта.

   Най-очакваните от изложителите на мегафорума е конкурсът „Избор на потребителя“. В него посетителите определят призьорите като оценяват качествата на експонатите. Тяхната безпристрастна оценка ще стане известна на 24 февруари в 16:30 часа в зала „Европа“.

   За всички посетители на мегафорума са подготвени незабравими преживявания с вкусна храна и забавна програма с музика, танци, игри и викторини. Това е популярният вече у нас формат на Street Food Fest или кухни на колела. Реализира се по инициатива на АГРОТЕХ – партньор на Международен панаир Пловдив в провеждането на АГРА 2023.

   В последния ден от мегафорума ще бъдат изтеглени и печелившите талони от попълнени анкетни карти за посетители. По традиция Международен панаир Пловдив провежда проучване за нагласите и мнението на аудиторията, а трима от участниците в допитването ще получат награди.

Тагове : мегафорум ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha