Понеделник, 13 Май 2024

Dacia отчете близо 14 % ръст на продажбите на автомобили в Европа

Dacia  отчете близо 14 % ръст на продажбите на автомобили в Европа
Публикация   10:42     20 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     406

   Румънският автомобилостроител Dacia регистрира рекордни продажби със своите базови и по-евтини автомобили и разчита да привлече нови клиенти от цяла Европа, които са се отдръпнали от други марки заради цените, нараснали значително в резултат на инфлацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Румънският бранд е една от малкото универсални  марки на континента с ръст на продажбите от 13,8 на сто, която се е доближила до нивата на продажбите на Toyota и  Kia, а Volkswagen, Peugeot  и компанията майка  Renault, са отчели спад.

   Започнала почти от нулата, след като през 1999 г. бе придобита от Renault, румънската марка е достигнала близо 9 на сто пазарен дял във Франция през 2022 г. Компанията е продала 130 000 превозни средства, което е увеличение с 4,5 на сто на годишна основа на пазар, който все още показва бавен темп на растеж.

   Френските улици вече са пълни с компактни автомобили Sandero и високопроходими Duster, които с цени от около 11 500 и 17 500 евро се конкурират с по-малки модели като Fiat Panda или корейските коли.

   В тези неспокойни времена да се концентрираш върху  базови модели е стратегия, която работи, потвърди  анализаторката от "Фич"  (Fitch) Чигдем Джерит. "Търсенето на превозни средства продължава да е устойчиво и доставките са успешни въпреки проблемите с веригите за доставки през цялата година", подчертава тя. 

   Марката иска да подобри имиджа си - това е мисията, която Лука де Мео, изпълнителният директор на групата Renault, повери през 2020 г. на сегашния шеф на "Дачия" Дени Льо Вот. Тя разчита на последиците от инфлацията, която покачва цените както на новите, така и на употребяваните автомобили. 

   "Германските мениджъри, които не искат да отделят 45 000 евро, за да сменят автомобила си, трябва да се обърнат към нас", коментира Льо Вот.

"Напът сме да преминем от евтини автомобили към по-добро съотношение качество-цена", изрази задоволството си Дени Льо Вот.

   За да привлече водачите в Германия и Великобритания "Дачия" ще модернизира модела Duster в началото на 2024 г., но ще предложи и по-голям и по-елегантен Bigster. 

   Марката е възприела и по-модерно лого, с нови цветове за моделите си и прилага "офроудна" естетика в дилърските си центрове, при помня Франс прес.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha