Неделя, 3 Декември 2023

5 млн. посетители на карнавала в Рио носят надежди за съживяване на икономиката

5 млн. посетители на карнавала в Рио носят надежди за съживяване на икономиката
Публикация   20:45     18 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     235

След две пандемични години Рио де Жанейро ще посрещне около 5 млн. посетители на своите карнавални тържества този уикенд, пише Bloomberg.

Празненствата в Рио са най-голямото събитие в годишния културен календар на страната, но бяха изцяло отменени през 2021 г. и се проведоха в ограничен формат през миналата година заради анти-Covid мерките.

Тази година празненствата ще бъдат възможност за стимулиране на икономиката на основната туристическа дестинация в Бразилия и ще помогнат за възстановяването на международната марка на страната, смята кметът на Рио Едуардо Паеш.

„Преди две години си мислех, че никога повече няма да мога да организирам карнавал“, казва той в интервю в сградата на кметството си, докато ходещи на кокили изпълнители обикалят из рецепцията, а духов оркестър е в готовност да засвири самба.

Минути преди това Паеш връчи ключовете на града на крал Момо по традиция, която отбелязва официалното начало на карнавала, продължаващ от 17 до 22 февруари.

 

За Паеш, близък съюзник на президента Луис Инасио Лула да Силва, празненствата са и възможност да се отдалечи от наследството на консервативния бивш президент Жаир Болсонаро, който е известен като противник на карнавала, макар и да прекара по-голямата част от политическата си кариера в града.

„Трябва да отпразнуваме случилото се с Бразилия през изминалата година, последните избори. Силата на страната да продължи напред“, заяви 53-годишният Паеш.

Паеш казва, че дните на шумни улични партита и ослепителни паради на училища по самба не само ще стимулират икономиката на Рио, но и ще изградят международната марка на Бразилия.

През последното десетилетие „имахме всички възможни кризи, които можехме да имаме в Бразилия“, казва политикът, който има над 700 хил. последователи в Twitter.

Паеш имат опит с кризи и възходи. Първите му два мандата като кмет (2009-2016 г.) обхващат годините на бума, когато в града се изсипаха инвестиции преди Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри две години по-късно.

Но високите цени на недвижимите имоти се сринаха след края на Игрите през 2016 г., президентът беше импийчнат, а срещу висши политически и бизнес лидери започна разследване за корупция.

След неуспешна кандидатура за губернатор Паеш се върна на поста през 2021 г., поемайки град, който беше сред най-силно засегнатите от Covid в Бразилия. Последствията подчертаха много от дългогодишните проблеми на Рио: бездомността и престъпността са широко разпространени, а услугите са нестабилни в много райони на града.

В третия си мандат Паеш се стреми да съживи центъра, като предлага кредити и стимули за предприемачите да променят предназначението на имотите си или да построят апартаменти в района. Голяма част от имотите в центъра на града стоят незаети - свободните търговски площи се оценяват на 36%.

С предстоящите празненства Паеш е оптимист, че ще успее да подобри туристическата столица на Бразилия с новото правителство и ще помогне на останалата част от страната също да се развива.

„Лула разбира, че ако нещата вървят добре в Рио, значи вървят добре и в Бразилия“, обобщава той.

Тагове : Рио , карнавал ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha