Четвъртък, 16 Май 2024

Министерство на земеделието с проект на Наредба за подпомагане на засегнати предприятия от последиците от руското нашествие в Украйна

Министерство на земеделието с проект на Наредба за подпомагане на засегнати предприятия от последиците от руското нашествие в Украйна
Публикация   18:31     14 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     229

   Министерство на земеделието съобщи, че е публикувало на сайта си, както и на Портала за обществени консултации, проект на Наредбата за прилагане на подмярка "Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 – 2020 г.  Всички заинтересовани страни могат да дадат своите становища до 27 февруари т.г. Приемът по процедурите ще започне в рамките на следващия календарен месец.

   От аграрното ведомство посочват, че за подпомагане по подмярка 22.1 ще могат да кандидатстват земеделски стопани, отглеждащи пчелни семейства или ягоди/малини - оранжерийно производство. Един земеделски стопанин може да получи подпомагане в размер на не повече от 15 000 евро (29 337 лева) – максимално допустимият съгласно европейското законодателство размер на помощта.

   По отношение на пчелите, подпомагането ще е на база броя на наличните пчелни семейства, установен съобразно извършен есенен преглед за 2022 г. и отразен в протокол за извършен профилактичен преглед от ветеринарен лекар. Пчелните семейства трябва да се отглеждат в собствен животновъден обект.

   Що се отнася до ягодите и малините оранжерийно производство, подпомагането ще е на база установената от проверка на място площ, като ставката е една: в размер 15 000 лева. Необходимо е малините или ягодите да са отглеждани в съоръжения, снабдени със системи за капково напояване, поясняват от министерството. 

   По подмярка 22.2 приемът ще обхваща преработвателни предприятия и групи/организации на производители. Подпомагането ще бъде под формата на еднократна помощ и има за цел да допринесе за подсигуряване на продоволствената сигурност, за преодоляване на пазарните дисбаланси и непрекъснатост на стопанската дейност на малките и средни предприятия, осъществяващи преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти. Допустимите кандидати е необходимо да развиват своята дейност на територията на страната.

   Заявленията за подпомагане ще се подават лично или от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по адрес на управление на кандидатите.

   Приемите на заявления за подпомагане ще бъдат обявени на интернет страниците на Министерство на земеделието (МЗм) и ДФЗ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha