Национална АНТИСПИН кампания – втори етап 13 - 17 февруари 2023 г.

Национална АНТИСПИН кампания – втори етап 13 - 17 февруари 2023 г.
Публикация   09:55     09 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     502

   На 14 февруари ежегодно отбелязваме   втория етап на Националната АНТИСПИН кампания - „Ден на влюбените“. В периода 13 – 17 февруари 2023 г. Министерство на здравеопазването, съвместно с Регионалните здравни инспекции, провежда множество инициативи с цел да насочи вниманието на обществото към проблема ХИВ/ СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и на предпазване от заразяване с ХИВ, хепатит и други сексуално предавани инфекции.

В периода на кампанията РЗИ- Русе организира обучения, разпространява здравно-образователни материали и осъществява изнесени акции сред населението. Безплатни и анонимни тестове ще бъдат правени на всички желаещи от екип на КАБКИС на следните места:

  • 14.02.2023 г. от 11 до 12 часа в сградата на РУ „Ангел Кънчев“;
  • 16.02.2023 г. от 16 до 18 часа в МОЛ- Русе.

Наши партнъори и тази година са: РУ „Ангел Кънчев“, Община Русе, БЧК, учебни заведения, МОЛ- Русе, медии и други.

                      ХИВ/СПИН

По данни на СЗО понастоящем близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН. От 1986 г. до днес общият брой на регистрираните лица в България с ХИВ инфекция надхвърля 4 000 души. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните  мъже да е по-голям от този на жените.

                   Основни пътища на предаване на инфекцията

   ХИВ може да се предава чрез обмен на различни телесни течности от заразени хора, като кръв, майчино мляко, сперма и вагинални секрети. ХИВ може също да се предаде от майка на нейно дете по време на бременност и раждане. Хората не могат да се заразят чрез обикновен ежедневен контакт като целувки, прегръдки, ръкостискане или споделяне на лични предмети, храна или вода.

Важно е да се отбележи, че хората с ХИВ, които са подложени на терапия и са вирусно потиснати, не предават ХИВ на своите сексуални партньори. Следователно ранният достъп до лечение и подкрепата за продължаване му са от решаващо значение, не само за подобряване на здравето на хората с ХИВ, а и за защитата на техните партньори.

   Тестът за ХИВ показва наличие в кръвта на антитела, които организмът образува срещу вируса, те се появява от 1 до 3 месеца след инфектирането, ето защо тестът трябва да се направи едва след изтичането на този минимален срок.

   Освен от СПИН хората са застрашени и от много други заболявания, които се предават по полов път. Значимите усложнения на болестите, предавани по полов път ги правят един от социално-значимите заболявания в човешката патология. Дълготрайните последици от тяхното боледуване са свързани с хронични инфекции и нарушения в сексуалната функция, стерилитет и ракови заболявания.

   Няма безобидни полово предавани инфекции! Някои от тях нямат почти никакви начални симптоми и, ако не се лекуват своевременно, могат да станат хронични. Избягването на полови контакти със слабо познати партньори и/или с такива, които имат многобройни връзки с различни хора намалява вероятността за заразяване с ХИВ/СПИН и СПИ.

Единствено средство за предпазване от ХИВ/СПИН и други СПИ е използването на презерватив. Според проучванията над 90% от новите случаи са се инфектирали по сексуален път.

                     Как да разбера своя ХИВ- статус?

   Медицински екипи предлагат доброволно консултиране и изследване за СПИН в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

   Кабинетът за анонимно и безплатно изследване и консултиране в РЗИ - Русе се намира на бул. „Придунавски“ №68 и работи всеки делничен ден от 9 до 15 часа. В КАБКИС се извършват също и изследвания за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети.

Тагове : антиспин ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha