Неделя, 28 Април 2024

ВМРО-Русе отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев

ВМРО-Русе отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев
Публикация   09:33     05 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     265

   На 4 февруари членове и симпатизанти на ВМРО-Русе отбеляха 151-годишнината от рождението на бележития български революционер и национален герой Гоце Делчев (1872-1903). Събрани пред паметника му, издигнат в началото на булеварда с неговото име в русенския жилищен квартал "Дружба", те изразиха своето преклонение пред делото и саможертвата му с полагане на цветя и слова на признателност, като си припомниха и знакови моменти от краткия му, но деен живот. На събитието присъстваха Искрен Веселинов - съпредседател на ВМРО, председателят на ОбС-Русе Иво Пазарджиев, председателят на Областния комитет на ВМРО в Русе Галин Григоров и общинският съветник Траян Тотев.

   Искрен Веселинов в краткото си слово подчерта: "На днешния ден българите в цялото българско землище от Дунав, където сме, до Егея и от Черно море до Охрид свеждат глави пред Апостола на Македония и Одринско Гоце Делчев. Човекът, който на практика се превърна в двигател и в душа на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Който подготвяше българите да се освободят сами от оковите но турската тирания, за да могат да изявяват себе си като българи в една свободна държава. Във всички документи на ВМОРО и предхождащите я такива е упоменат безусловно българскиият характер на това движение. Самият Гоце Делчев еднозначно и многократно се е самоопределял като българин.

   Срамно и страшно е, че днес, 151 години след неговото рождение, когато никой досега не е поставял под въпрос народността, характера и самосъзнанието на българите в Македония, когато дори турските власти не са смеели да отрекат това, когато чужди пътешественици еднозначно са обяснявали в записките си за българите от Македония, когато в стотици хиляди документи, останали от онова време, българите са се самоопределяли като такива, днес в една страна, която носи името Македония, макар и Северна, едно от най-големите престъпления е да си българин! Днес може би мнозина от българите, които почитат Гоце Делчев, щяха да бъдат на поклонение на неговия гроб в Скопие, ако македонската държава не беше решила чрез Пендаровски, нейния президент, да заяви, че те не са добре дошли! Да ги обвини, да ни обвини и нас от ВМРО в планирани някакви провокации, да заяви, че този ден трябва да бъде запазен само за гражданите на РСМ с македонско самосъзнание, да записва името на всеки желаещ да се поклони пред тленните останки на Гоце! Но не могат да спрат истината, истината ще си пробива път, независимо колко време ще ѝ отнеме! Поклон пред Гоце, поклон пред онези, които се врекоха и дадоха живота си за свободата на Македония! Борбата продължава!"

   Иво Пазарджиев завърши обръщението си с думите: "Вярвам и съм оптимист, че години след днешния ден Гоце Делчев ще бъде причина и мотив за обединение на българите и отвъд границата на днешната Република Северна Македония. Обединение на тези хора, които живеят там с българско самосъзнание и биват мачкани от сръбско-албанския политически елит в тази държава. Поклон пред делото на Гоце Делчев! Бог да прости войводата!",

   В едноминутно мълчание присъстващите сведоха глави в израз на  почит пред пред паметта на Гоце и героите, дали живота си за свободата на Македония.

   Гоце Делчев е една от най-важните фигури на българското освободително движение в Македония. Благодарение на неговите усилия, ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Македония и Одринска Тракия. Ярка личност с невероятно въздействие върху околните, Делчев остава завинаги в сърцата на македонските българи, възпели подвизите му в народни песни. През настоящата 2023 година предстои да отбележим 120 години от гибелта на Гоце, загинал в битка за свободата на родната земя на 4 май 1903 г., едва 31-годишен.

   Дълбок поклон пред паметта му! 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha