Вторник, 14 Май 2024

Анализатори: Много е възможно да няма правителство до местните избори или до края на годината

Анализатори: Много е възможно да няма правителство до местните избори или до края на годината
Публикация   17:01     04 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     304

   Продължаваща политическа нестабилност и голяма вероятност за избори 2 в 1 през есента – местни и парламентарни.

  Това прогнозираха в студиото на „Добро утро, Европа“ социалният антрополог Харалан Александров и преподавателят по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов.

   „Много е възможно да няма правителство до местните избори или до края на годината. Една част от партиите не могат да правят нищо друго освен да стрелят“, посочи Александров. Той не изключва БСП да имат по-висок резултат заради връщането на хартиената бюлетина. По думите му това служебно правителство се справя доста по-добре от правителството на Кирил Петков.

    Очевидно обаче относно Шенген и еврозоната България се справя зле. Ако има такава цел президентът Радев – той се справя много добре. Ако говорим за силите на промяната – те са силите на провала. Провалиха се в съдебната реформа, във финансите, във всяка една сфера. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ правят вътрешен обмен на хора, които са разочаровани от едните и преминават към другите. Обединението им дава шанс за първото място, но не и за съставяне на кабинет.- Харалан Александров, социален антрополог

   Проф. Стоянов отбеляза, че поради невъзможността на политическите партии да се коалират президентът е принуден да назначава едно след друго нови служебни правителства.

   „Поради това пък президентът доби самочувствие да предлага свои политически идеи. Това не е записано в Конституцията, но такива са обстоятелствата“, подчерта той.

   По думите му нарояването в лявото пространство засега е само екранна комуникация, „но ще се случва някакво преливане, източване на кръв от големият брат БСП“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha