Петък, 20 Септември 2024

Световния ден за борба с рака отбелязаха в Онкодиспансера в Русе

Световния ден за борба с рака отбелязаха в Онкодиспансера в Русе

    Над 60 картички получиха болнолежащите пациенти в Комплексния онкологичен център в Русе.

   Поводът е  Световният ден за борба с рака, който отбелязваме всяка година на 4 февруари. Инициативата премина под мотото "Подарявам ти от моята надежда!". Идеята е на децата от ДГ "Зора",  а целта е да вдъхнат сили, кураж и надежда на всички пациенти, които в момента се борят с коварното заболяване.

   Картички получиха първо лежащо болните в отделението по лъчелечение, където пациентите приеха детските подаръци с огромно вълнение. Утре посланията на малчуганите ще достигнат до останалите пациенти в онкодиспансера.

  

 

   Около 3 милиона души заболяват от рак в ЕС всяка година, а смъртните случаи са 1,7 милиона годишно – най-често от рак на гърдата, простатата, дебелото черво или белите дробове. Онкологичните заболявания са втората най-често срещана причина за смъртта на хора в Европа и все пак до 40% от случаите могат да бъдат предотвратени. Световният ден за борба с рака е добър повод да се повтори, че подходящата превенция, ранното откриване и достъпът до качествени грижи могат да спасят хиляди животи.

   Според Световната здравна организация ракът заема второ място като причина за смъртните случаи в Европа след сърдечно-съдовите заболявания. Основните рискови фактори са пушенето, прекалената употреба на алкохол, затлъстяването, липсата на плодове и зеленчуци в хранителната диета, липсата на физическа активност, излагането на канцерогенни вещества. Можете да намалите риска от рак чрез спазването на 12 прости препоръки.

   „Знаем, че здравеопазването е въпрос от национална компетенция, но Парламентът е обединен в готовността си да се бори заедно с пациентите“, заяви депутатката Мария Грапини (С&Д, Румъния) по повод на Световния ден за борба с рака. „Призовавам страните-членки да последват примера на Европейската комисия и да установят официални канали на дискусия с пациентите, за да направим така, че гласът на болните от рак да бъде чуван“, каза още тя.
 

   „Светът сега се бори по различни начини с рака, особено чрез инвестиции в превенцията, но войната все още не е спечелена“, посочи Елизабета Гардини (ЕНП, Италия). „Милиони наши съграждани все още нямат достъп до основни грижи. Ето защо над 110 депутати от ЕП от различни групи се обединихме да привлечем вниманието към Европейската харта за правата на пациентите с рак, която се опитва да облекчи достъпа до грижи и животоспасяващо лечение за болните“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha