Оставката на Иво Пазарджиев като председател на общинския съвет отново, за трети път на дневен ред

Оставката на Иво Пазарджиев като председател на общинския съвет отново, за трети път  на дневен ред
Публикация   18:30     02 Фев, 2023 /     akcent.bg   /     301

Вместо да подпомага съветниците в тяхната дейност, г-н Пазарджиев предпочете да бъде конферасие на кмета на Община Русе, се казва в Докладната

  Оставката на председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев отново се внася за гласуване на предстоящата сесия от коалиция СДС- Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков, Иван Григоров

. Ето и мотивите:  

    В разгара на летния сезон, за гражданите на град Русе и съседните общини и кметства, се създаде невъзможност да живеят и работят нормално, поради наслагване на няколко причини: 1. Насочване на международния трафик на товарни автомобили през КПП Дунав мост и образуването на километрични опашки, които практически блокираха възможността на жителите на град Мартен, на работещите на територията на индустриалната зона  Тера, образувана на територията на бившия КТМ, както и на работещите на територията на Индустриалния парк да се придвижват свободно. Това безпрецедентно струпване на товарни автомобили и хора, създаваше предпоставки за тежки пътно-транспортни инциденти, на екологична катастрофа и най-вече-на невъзможност гражданите да пътуват безпрепятствено до работните си места.

   Гражданите изразиха своето недоволство , излизайки на протести и очакваха от Кмета на града и неговата администрация , както и от Общински съвет Русе вземането на бързи и адекватни мерки, ефективно взаимодействие с централната власт на държавата, за решаване на екстремната ситуация.

   Този проблем съвпадна и с реализацията на водния проект от страна на ВИК-разкопаване на основни артерии, препятстващи движението, недобра организация на работния процес, недобра организация на движението, изключително неудобство за гражданите, създаване на абсурдни ситуации.

   Тези въпроси бяха обсъдени от Общински съвет Русе и на администрацията на кмета на общината бе даден срок до 10 август 2022 г. да предприемат организационни мерки.

   Форсмажорната ситуация налагаше Общински съвет Русе да изслуша Кмета за предприетите мерки, както и да вземе спешни решения.

   Група от 17 общински съветници сезира Председателя на Общински съвет с искане за свикване на извънредна сесия с дневен ред:

1.Разяснения от експерти, относно възможните решения и сроковете, в които ще бъдат реализирани необходимите мерки;

2.Разяснения от изпълнителя на договора за инженеринг на строителния обект ВиК Средна кула 2019, относно сроковете и качеството на извършените ремонтни дейности;

3 Отчет на Кмета за предприетите действия.

С така обявения дневен ред бе свикана извънредна сесия за 26.08.2022 г.- 9 часа.

    В навечерието на сесията, Председателят на Общинския съвет г-н Иво Пазарджиев отправи покана към гражданите, обществениците и съветниците, за среща с Кмета на общината по същите проблеми-предмет на вече свиканата сесия.

    Дневният ред за свиканото общоградско събрание бе преписан от дневния ред на вече свиканата извънредна сесия.

   Видно бе, че администрацията на кмета , заедно с председателя на общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и практически да бламират работата им.

   Съгласно чл.18 от ЗМСМА  Общинският съвет е орган на местното самоуправление и се избира от населението на Общината. Призван е да взема решения по всички въпроси, отнасящи се до гражданите, както и да упражнява контрол върху начина, по който изпълнява правомощията и задълженията си Кмета и неговата администрация.

    За нас е недопустимо именно председателят на Общинския съвет да оглави инициативата за практическото неглижиране и бламиране на работата на общинския съвет , касаеща разискване и търсене на решения в една двойно критична ситуация за града.

   Считаме също така, че с това си действие, председателят на ОбС Русе е превишил правомощията, дадени му с чл.69 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация:

Чл.69/1/ Общинският съвет може да организира публични обсъждания на проекти за решения от значим обществен интерес за местната общност. Целта на обсъждането е гражданите на общината и другите заинтересовани лица да дадат становища и предложения по проекта за решения.

        /2/ Общинският съвет с мнозинство повече от половината общински съветници приема решения за организиране на публични обсъждания, с което определя: предмета, формите, датата, мястото, продължителността и  процедурните правила за обсъждането.

       /3/ Председателят на Общинския съвет, чрез звеното по чл.29а, ал.2 от ЗМСМА уведомява заинтересованите лица и оповестява чрез Интернет страницата на Общинския съвет, а при необходимост и чрез местните печатни и електронни медии, решението по ал.2 най-малко 7 дни преди датата на обсъждането.

       /4/  За постъпилите становища и предложения от заинтересованите лица или гражданите се съставя протокол, който се внася за разглеждане в Общинския съвет, заедно с проекта за решение и становищата на постоянните комисии.

    Безспорно е, че част от общинските съветници, имащи право на инициатива, са взели решение, въпросите, предмет на дневния ред на извънредната сесия, да се разглеждат в Общински съвет, с участието на граждани и заинтересовани лица. Общинските съветници не са вземали решение същите да бъдат разгледани на свикано по съответния ред публично обсъждане.

  Подменяйки волята на съветниците еднолично, г-н Иво Пазарджиев превиши правомощията си и наруши грубо Правилника на ОбС Русе.

    Председателят на Общинския съвет наруши едно свое важно задължение, записано в чл. 15,ал.1 т.4 от Правилника за организация и дейността, а именно: да подпомага съветниците в тяхната дейност.

   Вместо това си основно задължение, г-н Пазарджиев предпочете да бъде конферасие на кмета на Община Русе.

Считаме също така, че с оглед на упражняване на професията си на адвокат, г-н Пазарджиев е в невъзможност да уплътнява 8 часов работен ден-обичайно, той не е в кабинета си, на разположение на съветниците , на гражданите и институциите. Реализираните доходи от свободна професия сочат на интензивна ангажираност с процесуално представителство пред съдилищата в град Русе и в други населени места, които обективно препятстват упражняване правомощията на Председател на общински съвет, която следва да се оцени като трайна невъзможност.

   За всеки гражданин, престиращ труда си срещу заплащане, спазването на работното време се явява основно изискване.

   Настоящето предложение внасяме за трети път, поради недопускането му за разглеждане в зала, отново чрез грубо нарушаване на съществуващите правила



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha