Понеделник, 29 Април 2024

Медика кор в готовност за лечение на злокачествените заболявания на черния дроб

Медика кор в готовност за лечение на злокачествените заболявания на черния дроб
Публикация   20:15     26 Юни, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2251

Съвсем скоро екип на здравното заведение ще извършва трансартерална химиоемболизация

 

 

 

 

Д-р Кристиян Иванов, д-р Цецка Петкова и д-р Валентин Кръстев ще бъдат в основата на медицинския екип, който ще извършва в Медика кор лечение чрез трансартерална химиоемболизация, съобщи днес шефът на здравното заведени д-р Кирил Панайотов пред журналисти. В началото на юли ще ще демонстрират своите знания практически пред Адам Запазчик, когото Европейското дружество е определило за референт и след което се очаква екипът и болничното заведение да получат европейски сертификат и да извършват този вид операция.

     Обект на това лечение са първичният карцином на черния дроб и метастазите от дебелочревен карцином.

  Това лечение е нова за България. Към момента се извършва във Варна, Враца и София като най-често специалистите се събират в един разширен екип при пациента.

  Важно е да се отбележи, че в случая става въпрос за най-много 4 курса на лечение /най-често те са един-два/ това струва не повече от 4 000 лева, докато в момента лечението с химиотерапия достига1 макар и в по-редки случаи, до 160 000 лева, обясниха специалистите.

Началникът на Онкодиспансера д-р Кожухаров обясни, че в Европа подобно лечение отдавна е рутинно, а у нас по начало онкологията се третира като „доведеното дете” на медицината.

 

 

 СПЕЦИФИКА И ОБХВАТ НА ПРОБЛЕМА

Първичен карцином на черния дроб
          Това е 5-та по честота злокачествено заболяване и на 3-то място по смъртност. В света се регистрират 0.5-1 млн нови случаи, като около 600.000 загиват годишно от заболяването. За България честотата е 350-400 нови случаи годишно. 30-40% от случаите на този рак могат да бъдат лекувани с цел излекуване, т.е. хирургично отстраняване на тумора или трансплантация с 5 годишна преживяемост след това 40-70%. В останалите случаи се прилага палиативно или симптоматично лечение.

 Чернодробни метастази при дебелочревен карцином
         
     Колоректалният карцином е на трето място по смъртност за мъже и жени. Също така е на трето място по честота за мъже ( след простата и белия дроб) и жени ( след рака на гърдата и белия дроб). Броят на регистрираните случаи е около 20.000, а всяка година се регистрират по около 3000 нови случая. 50-70% развиват чернодробни метастази. Петгодишната преживяемост е 92% при неметастатичен и само 5% при метастатичен дебелочревен карцином. Черният дроб е основно място за метастазиране.

ТАСЕ

    

 

История
          Артериалната емболизация на тумори на черния дроб има своята история от повече от 30 години и се използват 3 основни нейни форми: емболизация с обикновени партикули (малки частици от порядъка на няколко десетки до стотици микрони), химиоемболизация (комбинация на такива частици с химиотерапевтик) и радиоемболизация (частици натоварени с радиоактивен изотоп – Итрий 90).

     В основата на концепцията за емболизация на чернодробния тумор се свежда до следното:
          Нормалната чернодробна тъкан се кръвоснабдява основно чрез порталната вена (80%), докато туморът се кръвоснабдява в 90% от чернодробната артерия и само в 10% от порталната вена. Преобладаващото кръвоснабдяване на тумора от чернодробната артерия дава възможност за постигане на значим ефект върху туморните клетки, които на практика остават без хранене, докато липсва същият ефект върху нормалната тъкан. Когато към това се добави химиотерапевтик или радиоизотоп се получава изключително мощен локален ефект.
          Резултатът е постигане на локална концентрация на химиотерапевтика до 100 пъти по-висока отколкото при системната (конвенционална) химиотерапия и многократно по-ниска в кръвообращението в сравнение с нея, т.е. нарастване на ефективността и намаляване на токсичността от химиотерапията.

            Какво се цели с ТАСЕ?
          Трябва да е известно, че ТАСЕ не предполага излекуване на заболяването. В кои случаи се прилага?
          а. Неоадювантна терапия т.е. терапия преди хирургично отстраняване на тумора. Използването преди и след операция подобрява ефекта от операцията.
          б. ТАСЕ с цел да се превърне тумора в операбилен, т.е. да намалее по обем. Това би могло да се постигне в до 50% от случаите.
          в. Иноперабилни пациенти при които няма ефект от системната химиотерапия или тя е съпътствана от сериозни странични ефекти.

  Какво е новото?
              Новото са микросферите, които могат да поглъщат медикамент. Основното предимство е, че натрупват определени химиотерапевтици, с които се смесват 2 часа преди да се вкарат в артерията на черния дроб.  Веднъж запушили крайните окончания на артерията , те започват бавно да освобождават химиотерапевтика.

Натрупаният опит показва, че ТАСЕ благоприятно повлиява преживяемостта , качеството на живота и туморния отговор при намаляване на цената за постигане на благоприятния ефект.

 

Как се извършва процедурата?

Използва се артерията на ръката или крака за да се достигне до чернодробната артерия и там инжектират през катетър предварително обработените с химиотерапевтик микросфери. Пациентът се наблюдава и лекува за 1 денонощие за появата на болка в дясното подребрие, гадене, повръщане или краткотрайно покачване на температурата. Преди процедурата се започва антибиотичен курс и медикаменти срещу гадене и повръщане.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha