Колбасите - по-скъпи и предимно от вносно месо

 Колбасите - по-скъпи и предимно от вносно месо
Публикация   17:01     23 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     412

Българското свинско стига за едва 30-40% от потреблението у нас

    Некачествено свинско месо от Западна Европа залива пазара у нас. За това предупреждават български производители. Заради недостиг на българско свинско месо, почти всички колбаси по витрините са внос, а качеството на суровината било по-ниско от това на българското. В същото време, цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Това стана ясно от "На твоя страна" на Нова ТВ.

   Българското свинско стига за едва 30-40% от потреблението у нас и се използва основно за прясна консумация. В преработката при производството на колбаси се влага предимно суровина от Испания, Франция, Дания, Германия и Белгия.

  Около 1 млн. прасета се произвеждат в България, всичко друго е вност от Западна Европа.

   В Свинекомплекс Голямо Враново се отчита увеличение на разходите през последните 2 години, казва изп. директор Вихрен Димитров. Проблемът за производителите започва с чумата при свинете, преминаха през пандемията и достигнаха до инфлацията.

Повече от година и половина всички свиневъди в България сме продавали на загуба. Беше въпрос на оцеляване, разказва Димитров..

   Българското месо е по- качествено, по-прясно. Обикновено след клането на едно прасе, буквално на другия ден. За Вихрен Димитров това е време от няколко часа и гарантира, че пържолите от свинекомплекса са по-вкусни. Няма как едно месо да пътува 72 часа и да е прясно, и да не е третирано.

  Най-силен удар в свинекомплекс Голямо Врасово са нанесли скъпите фуражи. По-миналата година фуражите, които си произвеждаме, са стрували 60 ст/кг, а сега са вече 80 ст.

  44 на сто е скочила себестойността спрямо 2021 г. заявават от бранша. По-високи са разходите и при преработката на колбаси.

   Според свиневъди у нас обаче качеството на вносното месо е по-ниско. В същото време и свиневъди, и преработватели отчитат драстично по-високи разходи – както за производството на месо, така и за направата на колбаси.

 Със сигурност цената ще продължи да се движи нагоре, тъй като Западна Европа продължава да намалява обемите си.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha