Четвъртък, 9 Май 2024

Лек спад на болните от остри респираторни заболявания, грипна ваканция не се очертава, засега

Лек спад на болните от остри респираторни заболявания, грипна ваканция не се очертава, засега
Публикация   18:03     20 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     551

Лекарите апелират хората да не се самолекуват, а за да е точна диагнозата и лечението, да се направи тест за грипен вирус

   Няма необходимост от обявяване на грипна епидемия в населените места в русенско на този етап, това стана ясно от проведено по-рано днес заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, ръководен от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ доц. д-р Александър Парашкевов, д.м. Обстановката се следи ежедневно, като през последните дни дори се наблюдава лек спад с около 15% на заразените. За сравнение през първите четири дни от началото на тази седмица новите случаи на остри респираторни заболявания в региона са били 198, а в периода между 9 и 12 януари заразените са били с 34 повече или общо 232-ма.

     Заболеваемостта е малко над 207 на 10 000 души при праг на обявяване на епидемия 240 на 10 000 хил. население. Въпреки това се наблюдава лек ръст на заболелите във възрастовите групи 0 – 4 години, 5 – 14 и 30 – 64-годишна възраст.

    Най-много нови случаи са установени при най-малките деца, а именно тези до 4 години. Във възрастовите групи между 15 и 29 г. и над 65-годишна възраст заболеваемостта е приблизително на същото ниво спрямо предходната седмица. В срещата участваха още представители на Областната администрация, Община Русе, лечебните заведения, Центъра за спешната медицинска помощ, Регионалната здравноосигурителна каса, общопрактикуващите лекари, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

    Сред училищата от русенско най-ниска заболеваемост отчитат в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ около 4.2%. Най-много отсъствия пък през днешния ден се оказва, че има в СУ „Панайот Волов“ в Бяла, където над ¼ от учениците не са били в клас. Част от отсъствията обаче не са свързани с остри респираторни заболявания.

    Лекарите апелират хората да не се самолекуват, а за да е точна диагнозата и лечението, да се направи тест за грипен вирус и ако е необходимо за коронавирус. Вече има в страната и два случая на флурона – комбинация от грип и Ковид-19, като единият от тях се лекува в Белодробната болница в Русе. Лицето е от гр. Попово. Медиците са категорични, че честото самопредписване на антибиотици не е препоръчително, защото може да доведе до усложнения.

Колкото до най-голямото детско отделение на територията на областта – това в Университетска болница „Канев“, то ситуацията е доста натоварена, като повечето от децата там са с остри респираторни заболявания. Въпреки това няма проблем в болниците в русенско и на този етап има достатъчно легла за усложнени пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Ако се наложи, могат да бъдат разкрити и допълнителни. Осигурени са и необходимите медикаменти за лечение.

По последни данни случаите на грип в региона са четири. Три са за A (H1N1) и един за A (H3N2). Други две проби са положителни за респираторно-синцитиален вирус, а една за парагрипен вирус.

На срещата бяха обсъдени още механизмите за координация и комуникация между институциите във връзка с динамиката на епидемичния процес и разпространението на грип и остри респираторни заболявания в региона. Създадена е организация за свикване на щаба в най-кратки срокове.

Тагове : вирус , ваканция ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha