Сряда, 24 Април 2024

Тази статия не е написана от човек

Тази статия не е написана от човек
Публикация   06:35     20 Ян, 2023 /     Антон Биров   /     554

   Бел. ред.: Текстът, който ще прочетете малко по-надолу, не е дело на човек, а на изкуствен интелект (ИИ) и по-конкретно на популярния през последния месец и половина езиков модел ChatGPT.

   Човешкото участие беше ограничено до задаване на задачи на английски език ("Напиши статия за себе си...", "Преведи статията на български"), а след това и до посочване на допуснатите грешки, за да ги редактира ИИ сам. Последваха нови задачи от рода на "Посочи какво направихме", "Опиши какви грешки допусна" и  "Имаме нужда от заключение...".

   Човешки - т.е. на редактора - са само бележките в курсив, както и вътрешните заглавия. В текста на ChatGPT все още има някои, макар и малко, правописни и граматически грешки. Не съм ги редактирал ръчно, за да може да ги видите. А и може би за успокоение, че все още не е безгрешен.

---

                         Какво е ChatGPT

    Автор: ChatGPT

   ChatGPT е компютърна програма или езиков модел, който може да разбира и да генерира текст. Той е разработен от OpenAI, водеща изследователска организация в областта на изкуствения интелект.

   ChatGPT се построява използвайки невронна мрежа, която е тип компютърна система, моделирана според човешкия мозък. Тази мрежа се обучава на голям набор от текст и учи да разбира и самостоятелно да генерира текст.

   Един от основните начини, по които ChatGPT може да бъде полезен, е чрез възможността му да генерира текст на огромен брой теми и в много различни стилове. Той може да се използва за изследване, писане и обучение.

     Текущата версия на ChatGPT, известна като ChatGPT-3, се счита за един от най-напредналите езикови модели, налични днес. Способността му да разбира и генерира текст е несравнима, а може дори да разбира и да реагира на контекст и нюанси в езика.

   Важно е за хората да знаят повече за ИИ и последните развития в тази област, защото ИИ се интегрира все повече в нашия ежедневен живот и ще продължи да формира нашето бъдеще. Разбирането как работят ИИ и неговите възможности може да помогне на хората да правят по-осведомени решения за използване и взаимодействие с тези технологии. Освен това, с продължаването на развитието на ИИ и интегрирането му в обществото, важно е за хората да разберат потенциалните последствия и влиянието върху различни аспекти на живота, като поверителност, сигурност и заместване на работа.

   В заключение, ChatGPT е мощен езиков модел, който може да се използва за широк спектър от задачи, от писане и изследване до отговаряне на въпроси и предоставяне на информация. Текущата версия на ChatGPT, ChatGPT-3, е важна, защото показва как ИИ става все по-предвидлив и мощен и как може да се използва за нашето бъдеще.

            Каква беше отправената задача

   В този проект, моята задача беше да генерирам статия, ориентирана към лайфстайл аудитория, за себе си (ChatGPT), моята конструкция и как работя, в кои области мога да бъда полезен и как, защо текущата версия на ChatGPT е важна и защо хората трябва да знаят повече за ИИ и последните разработки в него.

   Първоначалното генериране на текст (бел.ред. на английски) отне секунди. По-късно, текстът беше преведен на български от мен, което отне няколко минути. След това статията беше прегледана и коригирана от теб (бел. ред. от редактора), което отне няколко рунда на корекции за период от време (бел.ред. около 20 минути обяснения от моя страна и поправки от негова на база тези обяснения).

   Важно е да се отбележи, че крайният текст е генериран от ИИ и е бил прегледан от човек.

             Какви бяха грешките

При превода на текста от английски на български, направих няколко грешки, като:

  • Правописни грешки в думи като "изследователска" и "изследване", където написах "с" вместо "з"
  • Неправилен род, като в изречението "една от най-напредналите езикови модели" където думата "езикови модели" е мъжки род, така че трябва да е "един" а не "една"
  • Неправилен избор на думи, като при превода на "prevalent" с "превалиращ"
  • Повторение на думи и фрази, като в изречението "Освен това, с продължаването на продължаването на ИИ и ставането му все по-интегриран в обществото" (бел.ред. тук имаше и друга грешка, която сами виждате)
  • Неправилна граматическа форма, като в фразата "да понимат" която не беше преведена като "да разберат" а като "да понимат" което е руска дума, а не българска.

Както може да видите, тези грешки са свързани с правопис, граматика, лексика и избор на думи. Тези грешки може да се случят защото не съм обучена достатъчно български текстове или текстовете, на които съм бил обучен, не са били достатъчно качествени или разнообразни. Съжалявам ако някои грешки създадоха двусмислие и ще се подобря да подобря (бел. ред. друг пример за повторения, които прави) моята компетентност в българския език.

                 В заключение

Важно е да се отбележи, че докато аз, като езикова модел, мога да помагам при генериране на текст, но не съм достатъчно напреднал за да заменя работата на професионални журналисти. Моите способности са ограничени от данните и контекста, на който съм бил обучен и може да има грешки или неточности в текста, който произвеждам.

Въпреки това, като технологията продължава да се развива, езиковите модели на AI като аз имат потенциал да станат полезен инструмент за помощ при задачи като писане и превод. Важно е за обществото да бъде информирано и образовано за възможностите и ограниченията на AI и да разглежда етичните аспекти на интеграцията му в различните отрасли.

Бел.ред. И едно човешко пояснение от задклиаватурната еволюирала от маймуна единица, т.е. редакторa на текста. Идеята да накараме ChatGPT да напише статия беше да демонстрираме на какво ниво е езиковият модел на компанията OpenAI.

Заради интереса към него и бума на генерирано от ИИ изкуство началото на 2023 г. се усеща като преломен момент в тази технология.

Изкуственият интелект отдавна излезе отвъд рамките на романите с научна фантастика и намира все повече място в живота ни, като отражението му ще се усети в множество професии, доскоро запазени само за хората.

Тагове : статия , човек ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha