Понеделник, 29 Април 2024

Най-заможните 1% в света са натрупали два пъти повече ново богатство от всички останали за две години

Най-заможните 1% в света са натрупали два пъти повече ново богатство от всички останали за две години
Публикация   09:00     17 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     4016

През последните две години най-богатите жители на света са станали много по-богати, при това много по-бързо от всички останали, пише Си Ен Ен.

Най-богатият 1% от хората е придобил почти два пъти повече ново богатство от останалия свят през този период, според годишния доклад за неравенството на Oxfam. Състоянието на най-заможните е скочило с 26 трлн. долара, докато това на останалите 99% се е повишило само с 16 трлн. долара.

Натрупването на богатството на свръхбогатите се ускори по време на пандемията. Анализ за последното десетилетие показва, че те са прибрали половината от цялото създадено ново богатство, в сравнение с две трети през последните няколко години.

   Докладът, който се основава на данни, събрани от Forbes, е насрочен да съвпадне с началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, която събира на едно място световния политически и бизнес елит.

Междувременно около 1,7 млрд. работници живеят в страни, където инфлацията изпреварва заплатите. Намаляването на бедността вероятно е спряло миналата година, след като броят на бедните в световен мащаб скочи рязко през 2020 г.

„Докато обикновените хора правят ежедневни жертви за основни неща като храна, свръхбогатите надминаха и най-смелите си мечти“, каза Габриела Бучер, изпълнителен директор на Oxfam International. „Само след две години това десетилетие се очертава да бъде най-доброто досега за милиардерите“, добави тя.

             Състоянието на мултимилиардерите

   Въпреки че богатството им намаля донякъде през последната година, глобалните милиардери все още са далеч по-богати, отколкото бяха в началото на пандемията.

   Състоянието им възлиза на 11,9 трлн. долара, според Oxfam. Въпреки че това е спад с близо 2 трлн. долара спрямо края на 2021 г., сумата все още е доста над тези 8,6 трлн. долара, които милиардерите имаха през март 2020 г

   Богатите се възползват от три тенденции, каза Набил Ахмед, директор на Oxfam America за икономическо правосъдие.

   В началото на пандемията глобалните правителства, особено тези на по-богатите държави, наляха трилиони долари в икономиките си, за да предотвратят срив. Това накара акциите и другите активи да скочат в стойност.

   „Толкова много от тези свежи пари се озоваха при свръхбогатите, които успяха да се възползват от този скок на фондовия пазар, този бум на активите“, каза Ахмед. „

   Освен това много корпорации се справят добре през последните години. Около 95 хранителни и енергийни компании са удвоили печалбите си през 2022 г., каза Oxfam, тъй като инфлацията доведе до скок на цените. Голяма част от тези пари бяха изплатени на акционерите.

   В същото време глобалната бедност се увеличи значително в началото на пандемията. Въпреки че оттогава е постигнат известен напредък в намаляването на бедността, очакванията са той да е в застой през 2022 г., отчасти поради войната в Украйна, която влоши проблемите с цените на храните и енергията, според данни на Световната банка, цитирани от Oxfam.

  Това е първият път, когато изключителното богатство и крайната бедност са се увеличили едновременно от 25 години насам, каза Oxfam.

             И тук криза

   За противопоставяне на това нарастващо неравенство, Oxfam призовава правителствата да увеличат данъците на своите най-богати жители.

  Организацията предлага въвеждане на еднократен данък върху богатството и данъци върху неочакваните печалби, за да се сложи край на печалбите от глобалните кризи, както и постоянно увеличаване на данъците за най-богатия 1% от жителите до поне 60% от доходите им от труд и капитал.

  Oxfam вярва, че лихвите за най-богатите 1% трябва да бъдат достатъчно високи, за да намалят значително техния брой и богатство. След това средствата трябва да бъдат преразпределени.

  „Изправени сме пред изключителна криза на концентрация на богатство“, каза Ахмед. „И преди всичко е важно да признаем, че това не е неизбежно. Стратегическа предпоставка за овладяване на изключителното неравенство е данъчното облагане на свръхбогатите“, добави той.

  Групата обаче е изправена пред трудна битка. Около 11 държави намалиха данъците за богатите по време на пандемията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha