Днес ромите отбелязват Нова година. Празникът е известен като Василица или Банго Васил и се празнува три дни от 13 до 15 януари. Традицията гласи, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

   Подрежда се празнична трапеза и се сурвака за здраве и берекет. Празнуването на Василица е свързано с почитането на Свети Васил – спасител на ромите. Посред нощ той пристига в домовете на хората след три дни път и пожелава здраве на възрастните, а на децата раздава подаръци.

   Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

   Според друга легенда св. Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.