ЯНУАРИ - месец за превенция на трафика на хора

ЯНУАРИ - месец за превенция на трафика на хора
Публикация   12:40     13 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     252

Тази дейност е на трето място по печалби в световен мащаб от престъпна дейност, като генерира 7-13 млрд. долара годишно.

    По данни на ООН всяка година между 2 и 4 млн. души стават жертва на трафика на хора. Тази дейност е на трето място по печалби в световен мащаб от престъпна дейност, като генерира 7-13 млрд. долара годишно. Целта на трафика на хора е незаконно и против волята на хората, те да бъдат транспортирани и експлоатирани с цел облага. Най-често хората са експлоатирани за разврат, отнемане на телесни органи, за принудителен труд, поставяне в робство.

 В Европа всяка година близо 500 хил. души стават жертва на трафик, като по-голяма част от тях са жени и момичета, заставени да проституират.

Смята се, че около 50 милиона души са жертва на трафик и са поробени по света, като само през последните 5 години, броят им е нараснал с 10 млн.

Превенция

Съсредоточаването върху трафика на работна ръка, както и на трафика за проституция, е от съществено значение. Международната организация на труда изчислява, че малко над 22% от трафика е сексуален.

Ако определението за сексуален трафик включваше всички форми на детски бракове, принудителни бракове, купуване на булки и секс туризъм, със сигурност тези числа биха били различни.

Трафикът на хора е индустрия, която се оценява на 150 милиарда долара.

10 неща, които трябва да знаем за трафика на хора

  1. https://m4.netinfo.bg/media/images/50344/50344059/r-657-4000-i.jpgТрафикът на хора се определя като набиране, транспортиране, прехвърляне, укриване или приемане на хора чрез сила или измама с цел експлоатацията им за печалба.
  2. Трафикът на хора засяга хора от всички възрасти, полове и националности, въпреки че жените и децата са особено уязвими.
  3. Трафикът на хора може да приеме много форми, включително трафик за сексуална цел, трафик на работна ръка и трафик на органи.
  4. Основните двигатели на трафика на хора са търсенето на евтина работна ръка, стоки и услуги и липсата на ефективни закони и правоприлагащи механизми за защита на хората от експлоатация.
  5. Трафикът на хора често е скрит, което затруднява идентифицирането и преследването на трафикантите. Жертвите може да се страхуват да се изявят или дори да не осъзнават, че са експлоатирани.
  6. https://m3.netinfo.bg/media/images/50344/50344061/r-657-4000-i.jpgИма много индикатори, че някой може да е жертва на трафик на хора, включително да бъде контролиран от някой друг, да няма документи за самоличност, да е в дългове и да е подложен на физическо или сексуално насилие.
  7. За борбата с трафика на хора е важно да се обърне внимание на първопричините и да се прилагат ефективни мерки за превенция и защита, както и да се преследват трафикантите и да се предоставят подкрепа и услуги на жертвите.
  8. Правителства, международни организации и неправителствени организации работят за борба с трафика на хора чрез законодателство, правоприлагане и програми за подкрепа на жертвите.
  9. Можете да помогнете в борбата с трафика на хора, като подкрепяте организации, които работят за предотвратяване на трафика, защита на жертвите и преследване на трафикантите, и като сте наясно с проблема и говорите за него.
  10. Ако подозирате, че някой може да е жертва на трафик на хора, трябва да съобщите за това на властите или на доверена организация, която може да помогне.

Регионална здравна инспекция участва в съвместни инициативи с МКБТХ сред ученици и лица в риск от трафик. Организира и провежда обучения, свързани с превенцията сред младите хора.

Трафикът на хора е злоупотреба с телата и труда на деца, жени и мъже. Това е съвременното робство.

    Ако подозирате ситуация на трафик на хора или имате нужда от помощ и съдействие се обадете на: Национална телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha