Кога болката в таза е следствие на ортопедични проблеми?

Кога болката в таза е следствие на ортопедични проблеми?
Публикация   04 Ян, 2023   /     д-р Ралица Правова   /     435
   Често първата асоциация с болките в таза, особено при жени, е с гинекологични проблеми. При мъже също диагностиката се насочва към урогениталния тракт или с червата.

   Но немалък е и процентът на случаи, при които клиничната картина, представена основно с болка и по-рядко с изтръпване или „мравучкане“, парене в областта, се дължи на костни и ставни патологии, а в някои случаи и подлежащо засягане на съседен нерв.

   Тазовата област включва опашната кост, сакрум, множество връзки и лигаменти, тазови кости (илиум, исхиум или ишиум, пубис), мускули.

   При вертикално положение основното натоварване пада не само върху гръбначния стълб, но и върху тазобедрените стави, поради което всяко нарушение във функционирането им може да доведе до болка. Болката в долната част на гърба и тазобедрената става може да бъде от различен характер.

   Болката в областта на таза поради причини, звързани с опорно-двигателния апарат, се среща предимно при по-възрастните. Като причина за появата на болка при по-млади се посочва дисплазия на тазобедрената става и некроза на бедрената глава, която представлява нарушено кръвоснабдяване в областта на бедрената кост.

Най-честата причина за болка в областта на таза е остеоартритът на тазобедрената става. Това е дегенеративно заболяване на тазобедрената става със загуба на хрущял. Болката в таза се появява най-вече в слабините и в глутеалната област. Тя често се разпространява към коляното.

   По-редки причини са уврежданията на мускулите или нервите в областта на таза.

   Туморни неоплазми с доброкачествен или злокачествен характер, локализирани в областта на тазовите кости също могат да доведат до проява на болка. Патологията може да засегне и меките тъкани. С нарастването на тумора се появяват симптоми като треска, прекомерно изпотяване, обща слабост и неразположение.

   Не на последно място като причина е и миофасциалният синдром. При него се проявява възпаление, което завършва с образуването на уплътнения на фасцията т.нар. „пускови“ (trigger) точки. По определение, пускова точка е силно болезнена точка върху уплътнена част от мускул, която се активира при натиск и се проявяват различни по степен двигателни и автономни смущения.

   Болката в задната част на таза в повечето случаи е проява на патологични нарушения, възникващи в опашната кост и сакрума.
По отношение на диагностиката първоначално се извършва прецизен клиничен преглед. Рентгенография се препоръчва в две равнини и при нужда се назначават ядрено-магнитен резонанс и скенер.

   В зависимост от причините за синдрома на болката, за целите на симптоматичното лечение на пациентите могат да бъдат препоръчани мускулни релаксанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди.

   Когато консервативното лечение като физиотерапия и медикаменти не е успешно, се препоръчва оперативна намеса. При тежки случаи на дегенерация на тазобедрената става и некроза на бедрената глава хирургичната намеса е предпочитаното лечение.

   Симптомите на болка в тазобедрената става могат да варират в зависимост от причината за проблема. Въпреки това, общите симптоми включват болка в бедрата и ханша, която се влошава при движение в определена проекция.

   Налице са затруднено ходене, болки при застояване, подуване или скованост в областта на бедрата, болка в слабините, усещане за тежест върху засегнатия крак.

   Ако причината за болката в областта на таза е била остеоартрит, болката изчезва след успешна оперативна намеса в рамките на до 2 - 3 седмици. След 6 седмици се разрешава носене на тежести, ако възстановяването протича нормално, без усложнения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha