Вторник, 21 Май 2024

България ще използва 13 години турски терминали за втечнен газ

България ще използва 13 години турски терминали за втечнен газ
Публикация   16:24     03 Ян, 2023 /     akcent.bg   /     247

   България и Турция подписаха споразумение  за достъп до турската газопреносна мрежа и 5 терминала за втечнен газ (LNG) със срок 13 години. В края на миналата година служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите да достигне 1 млрд. куб.м годишно, припомни БТА.

   Реално количествата е вероятно да започнат да пристигат от 2024 г., а споразумението ще действа до 2036 г. То е между българската държавна газова компания "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ), а на подписването в София днес присъстваха Христов и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Според него капацитетът може да достигне 1.5 млрд. куб.м природен газ годишно.

   "Булгаргаз" и "Боташ" може съвместно да преговарят за покупки на втечнен газ от САЩ и Норвегия, който да се разтоварват на турските терминали и по мрежата на турската компания да достига България. Христов каза днес, че могат да се използват всички глобални производители на втечнен газ и че доставянето през Турция най-добре служело на българските интереси.

  Резервирането на капацитет за тази година ще е по-малко, защото има договори за няколко месеца за LNG терминала Ревитуса в Гърция. За вход в България се използва Трансбалканският газопровод, който не работи от няколко години, след като правителството на Бойко Борисов замени транзита по него с този по "Турски поток".

   По повод вероятността да се окаже, че през турската връзка в България влиза руски газ, Христов каза, че България не можела да контролира какъв газ влиза в страната, но че София ще прави така, че да няма доставки на втечнен газ от Русия.

   "Това бе договорено на Коледа - 24 и 25 декември, и се подписва в първия работен ден на новата година, така че това е наистина голямо начало", зави българският служебен енергиен министър, без да посочи кога са започнали преговорите между двете компании. Фатих Дьонмез обясни, че днес е подписан "един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни", съгласно който капацитетът, записан в него, може да се увеличи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha