“””Честита Нова 7531 г., Бълг-Ари!

“””Честита Нова 7531 г., Бълг-Ари!
Публикация   07:37     29 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     439

   Намираме се на прага на Новата 7531 българска година!
 

   Напоследък все повече и повече хора знаят, че календарната система на нашите предци (прабългарите), е най-точната, най-близката до космическото време, и едновременно с това, най-древната в света. Още преди календара на маите, преди китайския календар, преди юлианския и преди грегориански, е просъществувал именно БЪЛГАРСКИЯ. Българите носят това познание за космогонията, космологията, астрономията и астрологията, със себе си, още от „сътворението на света” – 5508 г.пр.н.е. Те успяват да го съхранят, разпространят и предадат през бурята на времето, за да може това извечно проникновение да достигне до нас.
Вечният български календар е инструмент за ориентация във времето и пространството. Той е сакрална схема на хармонията между Земята, Човека и Вселената, космически код на времето. Описание на Цялото с различни символи, модули и елементи.
В основата на този календар е движението на планетата Юпитер около Слънцето – една орбитална обиколка е приблизително равна на 12 (11,86) земни години.


В схемата 12-те съзвездия се представят чрез 12 животни:

глиган – докс
плъх – сомор, шъши, съсел, каран
вол – шегор
тигър – барс
заек – дван
змей – вер, хала, кала, драгон
змия – дилом, селен
кон – таг, теку, имен, алаш
маймуна – писин, себек
овен – север, севар, сура, рас
петел – тох, тах, таш
куче – етх

Календарът е съвършен математически модел на различни числови системи. Връзката на петте елемента с календарните числа и произношението им на български е - 1 (Дърво, Алем), 2 (Огън, Тутом), 3 (Земя, Читем), 4 (Метал, Твирем), 5 (Вода, Бехти), 6 (Дърво, Вечен), 7 (Огън, Алтем), 8 (Земя, Алтом), 9 (Метал, Ениалем, Елем),10 (Вода, Ехтен). Нeщо повече, в календара е вложен двоичен код Ян и Ин градивни сили. Всеки цикъл от 12 години може да бъде само мъжки или само женски.

А Съобразно старобългарския календар, Новата година започва в най-късия ден – в момента на зимното слънцестоене - 21 Декември, но най-често на Игнажден, наричан още Еднаж ден или Енин ден – 20 Декември. Игнажден не участва в никой месец и никоя седмица. Той е самостоятелна календарна единица – НУЛЕВ ДЕН, Ени-Алем. А останалите 364 дни от всяка невисокосна година се разпределят в 4 равномерни тримесечия (сезони), всяко по 91 дни. Това спомага началото, както на Новата година, така и на всеки сезон, да бъде в неделя – деня на Слънцето. Всяка 4та година е високосна. Тя се отличва по това, че в края на шестия месец – към 22 Юни, се добавя втори нулев ден, наречен Ени-Джитем или Еньов ден.

 

    Това, че нашите предци са избрали да бележат Новата година около 20 Декември, смятам, че не е случйно. Именно тогава всяка година Слънцето преминва през Центъра на нашата Галактика – Млечния път, на 27 градуса в Стрелец. В този период се отваря своеобразен енергиен портал, а космическото влияние е изключително магнетично и осезаемо.
В тази връзка, символиката на празника Игнажден, дава допълнителна подкрепа на избора точно тогава да се празнува Новата година. Според народните вярвания и обичаи в този ден не е прието да се посрещат гости или да се ходи на гости, защото се смята, че ако някой влезе в дома ни, неговата енергия ще е показателна за предстоящата година, спрямо него ще ни върви или не. Друго вярване в нашите традиции сочи, че дните от 20 до 31 Декември (12 на брой) могат да се приравнят с идните 12 месеца. В зависимост от това какви са те, се гадае за предстоящата година.
Темата за размисъл е голяма, много са догатките, но и доста са неоспоримите факти...
Нека всички българи се гордеем, че сме преки потомци на такива велики предци!”””””

 


Коментари

  •     Мария Петрова  

    Кой е автора на статията? Кои са източниците за тази информация? Защо има графика на календар с година 7528/2023 г., а в статията се пише и говори, че посрещаме 7531/2023 г.? Коя година е вярната?

Коментирай

   captcha