Четвъртък, 9 Май 2024

“Стоките по-скоро ще поскъпват, а доходите ще растат”

“Стоките по-скоро ще поскъпват, а доходите ще растат”
Публикация   18:39     28 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     517

Според Левон Хампарцумян вместо хората да спестяват, купуват жилища

   Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените.”

Това каза банкерът Левон Хампарцумян в бТВ.  Той подчерта, че развитието на инфлацията има два сценария.

    "Единият е, че вече сме минали един остър пик , като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно.

   Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", коментира Хампарцумян.

  Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората.

“За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

   Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

   “Ако купуваме жилище за собствено потребление няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha