Експерт: Очаквам спад на имотния пазар между 5 и 10%

Експерт: Очаквам спад на имотния пазар между 5 и 10%
Публикация   08:12     22 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     386

   Имотният пазар започна да се успокоява след изключително силното първо полугодие. През третото тримесечие пазарът се забави и сделките спаднаха с около 8%. Последното тримесечие активността малко се вдигна, но по-слабо от миналата година и пазарът се успокоява. Цените спряха да нарастват.

   Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кредитният консултант Тихомир Тошев.

В София през първото полугодие цените се повишиха с около 15-20%, за страната средно около 10-12%. Това е една от причината хората с по-ниски доходи да се изтеглят от пазара, защото тези цени стават невъзможни за тях, въпреки все още ниските лихви по кредити. Там е ясна тенденцията, че през следващата година ще започне плавното им нарастване. Имаме абсолютни рекорди при ипотечното кредитиране. С около 30% повече кредити изтеглихме в сравнение с миналата година.

   Прогнозата ми за 2023 г. е за успокояващ се пазар и спад на броя на сделките – между 5 и 10%. Успокояване и задържане на цените. Хората, които продават надценени имоти ще трябва да намалят цените на жилищата си. В момента купувачите са много претенциозни и взискателни, и вече не купуват на всяка цена.

   В последното тримесечие виждаме много сериозен ръст на сделките, в които се договаря отстъпка – 5 до 10% от цената в процеса на преговори. При жилищата в много начален етап на строителство очаквам да има по-добри предложения като цени.

Тагове : пазар , имоти , спад ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha