Четвъртък, 22 Февруари 2024

Георги Георгиев: Много от криптоактивите се оказаха схеми, които източваха пари

Георги Георгиев: Много от криптоактивите се оказаха схеми, които източваха пари
Публикация   08:07     16 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     285

   Пазарът през ноември успя да възстанови част от загубите от началото на годината, която видя разпродажби и на акции, и на облигации. Пазарните участници вече се подготвят за срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица и насоките за лихвения процент. Началото на суперцикъла на суровините и зеления преход ще създадат допълнителен инфлационен натиск в САЩ, но потребителите и компаниите са по-добре подготвени за това. Сривът в криптосферата не е особено изненадващ на фона на затягането на паричната политика, тъй като ръстът там бе предизвикан именно от лесните пари, и връщането на доверието след колапса на криптоборсата FTX ще бъде доста по-трудно. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в ефира на предаването "Клуб Investor".

    "Най-вероятно ще е необходимо Федералният резерв да остави лихвата в диапазона 4.5%-5% за известен период от време, за да тушира напълно инфлацията и не повтаря грешки от 70-те години."

   Предстои да се види дали пазарът е готов и отчел, че това ще се случи, каза Георгиев. Според него рецесията няма да бъде избегната, но потребителите и корпорациите се намират в много по-добра форма от 2008 г., така че тя ще бъде плитка.

   "Пазарните участници са вече позиционирани за тази рецесия и имат доста натрупан кеш, за да се възползват от определени спадове при акциите."

   Голямото разминаване между секторите - ръст на енергийните компании на фона на 40%-50% спад при технологичните компании и спад на S&P500 с 26% от пика - помогна пазарите да преминат през тези разпродажби по-леко и "най-вероятни" всички негативи вече са отразени в цената на технологичните форми, коментира Георгиев.

   "При една по-лека рецесия ще пострадат цикличните компании, може би енергийните ще коригират печалбите, но това най-вероятно ще доведе до просто тест на предходните дъна и оттам нататък пазарът ще консолидира известно време, преди да тръгне нагоре. При този сценарий, от средата на следващата година изглежда добър момент пазарът да потегли нагоре, след като знаем, че пазарът реагира шест месеца изпреварващо - евентуално ако отчетем рецесия през първата половина на 2023, той ще започне да отчита възстановяването от нея в следващия период."

   Отслабването на долара е един от факторите за ръста на златото, който може да продължи, тъй като американската валута може да е достигнала пика си в средносрочен план.

   Намаленото потребление в Китай ще бъде основният натиск върху цената на петрола в бъдеще и ще има по-голям ефект на пазара от ембаргото и ценовия таван за руския петрол.

   "Китай може да осигури потребление за още 2 млн. барела на ден, докато Русия има потенциал, при който може да изнася", каза Георгиев, като има информация, че е увеличила с близо 1 млн. барела на ден доставките си от началото на войната.

   Пренастройването на Meta към метавселената няма да се отплати преди края на десетилетието, каза Георгиев, а признаването на тази грешка от страна на компанията и промяната на алгоритмите на Apple задълбочиха разпродаването на нейните акции. Компанията вече се търгува на доста добри пазарни съотношения и изглежда като value stock с оглед на приходите - в дългосрочен план позицията ще остане депресирана, предупреди Георгиев.

   "Най-вероятно Марк Зукърбърг ще търси придобиване, за да позиционира Facebook оттук нататък."

   Теsla вероятно ще коригира надолу от сегашните си нива, тъй като продължава да е много над нормалните пазарни съотношения, смята Георгиев. "Компанията продължава да изглежда надценена, въпреки корекцията."

   Запитан за Credit Suisse, Георгиев заяви, че не очаква да бъде позволено на банката да стигне до банкрут.

   Крахът на криптоборсата FTX и по-широкият срив в криптосферата показаха, че криптоактивите са били функция на огромната ликвидност през последните години. Видя се колко много пропуквания има в цялата тази система и как парите, които бяха в излишък, бяха насочени към тези непродуктивни в един момент криптоактиви, коментира Георгиев.

   "Много от криптоактивите се оказаха схеми, които източваха тези средства... Крипто е просто израз на многото пари, които създаде системата... Това автоматично доведе до изключително голямо балонизиране на цената и след като нещата тръгнаха към затягания, намаляване на ликвидността и повишаване на лихвите, логично беше системата "да разтовари" всички тези прекалено оптимистични емоции и толкова много средства, които бяха напомпани в нея. Криптоборсите бяха основните потърпевши - нищо по-различно от случвалото се с кредитиранията при предишните кризи."

Това не би трябвало да е краят на криптоактивите, тъй като зад някои от тях стои технология, смята Георгиев.

    "По-скоро преминаваме през един доста сериозен ледников период."Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha