Два месеца след вота ГЕРБ води пред ПП

Два месеца след вота ГЕРБ води пред ПП
Публикация   12 Дек, 2022   /     akcent.bg   /     509

Симпатизантите на ПП и ДБ оттеглят подкрепа от Радев

    Почти непроменена електорална картина като на последните избори. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на "24 часа".

   ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. “Продължаваме Промяната” държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и “Възраждане” (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от “Демократична България” с подкрепа от 7,3% и “Български възход” (4%).

   През декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

   Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане”.

   Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”. Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha