Вторник, 21 Май 2024

Булмаркет енерджи инвестира във възобновяема енергия 2,3 млн. лева в ДИЗ „Тегра”

Булмаркет енерджи инвестира във възобновяема енергия 2,3 млн. лева в ДИЗ „Тегра”
Публикация   13:47     12 Дек, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1533

     Изграждат се 5 централи на покривите на заводите на компанията в ДИЗ „Тегра”. Това заяви пред Акцент.БГ управителят на Булмаркет Енерджи Боян Ангелов. Общата планирана инсталирана мощност е 1,9 мегавата с възможност да се увеличи.  Тя ще бъде предназначена за собствени нужди. Става въпрос за поставяне на фотоволтаици на покривите на  Порт Булмаркет, Олео протеин, Хай протеин и Булмаркет ДМ.

  Разрешението за строеж вече е издадено и от тази седмица е започнал монтажът им. Панелите са SHARP, инверторите  са  DELTA и вече са доставени. Инфраструктурата, която ще се ползва и върху която ще се изграждат централите, е  готова.

  Целият проект ще бъде реализиран на етапи. Разбираемо,  през зимния сезон работата ще се забави.  Планира се пускът на всичките централи  да е най-късно в средата на 2023 година.

   Очакваният икономически ефект

 Производствената мощност предвижда  да се произведат за година 2 200 мегавата. Така ще бъдат намалени разходите за закупуване на ел. енергия от свободния пазар. В момента ел.енергията от слънчевите панели е най-евтина- около 30-40 евро за мегават при 200 лева за индустрията при наложения таван на борсовата цена за следващата година.

   Възвръщаемостта на една такава инвестиция би трябвало на четвъртата година да се изплати. Инвестицията е около 2,3 млн. лева без ДДС, ефектът се очаква да намали разходите до 20 процента.

  Всичко това ще допринесе за цялостната визия на заводите в Зоната и утвърждаването на „Булмаркет груп” като екокомпания.  Вместо да купуваме от пазара електроенергия, която е произведена от фосилни горива- въглища, газ, мазут, ние ще ползваме слънчева енергия.

 Колкото до ефективността- използвали сме големи панели- 540 вата с кпд около 21,3 %.

Самият процес на инсталиране изисква по-благоприятно време. Тъй като работата е височинна- на 22-23 метра, а се очакват дъждове, заледявания и това ще забави монтажа. Също така и предписанията за  инсталациите налагат температурни ограничения. Почти всички фирми предписват монтаж на кабелни трасета при температура на околната среда до и над 5 градуса.

 Метериологичните условия и съхранение на ел. енергията.

   Слънчевата радиация в Русенския регион е една от високите в България и достига до 1340 kWh/kWp.

   За момента няма да има какво да се складира, тъй като цялото произведено количество ел. енергия ще се консумара за собствени нужди. При евентуално разширение на фотоволтаичния парк ще се мисли и за това

    Може и да се складира в определен момент. Когато цените на пиковата енергия по обед паднат, т.е. са различни  при хиперпроизводство от други фотоволтаични централи, в тази ситуация, бихме били склонни да инвестираме в батерии, където да се съхранява дневното производство и да се консумира вечер, когато цената ще се качи.

 

   Боян Ангелов  е управител на Булмаркет Енерджи. Средно  образование завършва във Варна.

Висше образование придобива в чужбина - Барселона и Шефилд.

Занимава се с енергетика от 11 години. Първо започва работа в София във фирма, дейността на която е свързана с изграждане и поддръжка на фотоволтаични паркове.

Булмаркет Енерджи развива дейност в областта на конвенционална и зелената енергия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha