Понеделник, 13 Май 2024

Евроексперти са на посещение у нас, за да оценят прогреса по прилагането на Програмата за развитие на селските райони

Евроексперти са на посещение у нас, за да оценят прогреса по прилагането на Програмата за развитие на селските райони
Публикация   11:00     07 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     308

   Експерти от Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" (АГРИ) към Европейската комисия са на посещение у нас, за да оценят прогреса по прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 и да се уверят, че са минимизирани рисковете от това да не бъдат постигнати целите, заложени в нея. "Прилагането на мерките по програмата върви с добри темпове както в Министерството на земеделието, така и в Държавен фонд "Земеделие", увери заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на срещата.

   По думите му е било наваксано забавянето в обработката на проектни предложения по ключови мерки, за което, за съжаление, политическата нестабилност в страната е допринесла. "Все пак работим по важни инструменти като инвестиционните и тези, свързани с Местните инициативни групи", коментира още заместник-министърът.

   Сред акцентите на срещата беше и развитието на биологичното производство в страната и изпълнението на Мярка 11 "Биологично земеделие" от ПРСР. На експертите от ЕК бе представен изготвеният проект на Националния план за развитие на биологичното земеделие в България до 2030 г. В него са заложени мерки и действия, насърчаващи създаването на нови биологични площи и подобряване видимостта на биологичните продукти у нас, отчитайки натрупания опит от прилагането на специализираната за отрасъла мярка за периода 2014-2020 г. 

   На участниците в годишната срещата беше представен и изготвеният от Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" план за намаляване на риска от автоматично отчисление на средствата, според който към настоящия момент не се очаква такова. 

   По време на посещението си у нас, експертите от ГД АГРИ посетиха предприятие за преработка на биологичен розов цвят и билки в село Турия, община Павел баня, област Стара Загора, където се запознаха с производствените мощности и историята на предприятието, което изнася биологичен розов цвят и билки в цял свят.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha