Четвъртък, 22 Февруари 2024

Таванът на цените на руския петрол от $60 има една цел - той да продължи да тече

Таванът на цените на руския петрол от $60 има една цел - той да продължи да тече
Публикация   15:20     03 Дек, 2022 /     akcent.bg   /     267

    Държавите от Г-7 договориха приемането на таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Този таван е доста над настоящата цена на руския петрол, което разкрива и истинската цел на мярката - САЩ и техните съюзници искат руският суров петрол да продължи да тече, пишат Ева Круковска и Алберто Нардели за Блумбърг.

   По-рано Европейският съюз постигна споразумение за същата цена след напрегнати преговорили, продължили до късните часове на нощта. Този таван е над цената от 50 долара, на която се търгува в момента руския суров петрол сорт „Уралс“, според данни на Argus Media.

   „Ключовият момент според нас е сигналът, че Г-7 се стреми да задържи руския петрол на пазара“, каза Джоел Хенкок, анализатор в Natixis. „Пазарът се измести към мнението, че износът на руски суров петрол ще остане по-устойчив от очакваното преди и до голяма степен незасегнат от тавана на цените“, добави той.

   Сега реакцията на Москва ще бъде ключова. Русия се противопостави на мярката и заплаши да спре да доставя петрол на страните, които я подкрепят. В четвъртък обаче руският външен министър Сергей Лавров каза, че таванът е без значение, което е най-сериозният до момента намек за възможно смекчаване на позицията на Москва. С такава щедра горна граница купувачите и продавачите могат лесно да твърдят, че всичко върви по обичайния начин.

   „Не ни интересува каква ще бъде горната граница на цената. Ще преговаряме директно с нашите партньори“, каза Лавров. „И партньорите, които продължават да работят с нас, няма да вземат предвид тези ограничения“, добави той.

   Г-7 до голяма степен реши да спре собствения си внос на руски суров петрол, така че този ход е насочен директно към други големи купувачи като Китай, Индия и Турция. Тези страни не са се присъединили към мярката, но САЩ се надяват, че ще използват прага като разменна монета. Най-важното е, че ако не купуват руски петрол под този праг, те няма да имат достъп до европейско застраховане и доставка.

   Планът, воден от Г-7, идва в момент, когато Европа се бори с висока инфлация и е изложена на риск от рецесия. Компаниите и домакинствата изпитват затруднения заради големите сметки за енергия, предизвикани от руската инвазия в Украйна, а алиансът ОПЕК+ държи под строг контрол доставките.

   Санкциите на ЕС, договорени по-рано тази година, първоначално шокираха мнозина на пазара със своята строгост. Идеята беше да се забрани на компаниите да предоставят застраховки за транспортиране на руски петрол навсякъде по света. Това би означавало, че дори китайски и индийски клиенти ще трябва да осигурят собствена застраховка след 5 декември.

   САЩ твърдяха, че санкциите рискуват да провокират скок в цените на петрола, който би бил пагубен за световната икономика, а в крайна сметка може и да облагодетелстват Путин. Таванът на цената на руския петрол има за цел да попречи на реализирането на този сценарии. Идеята е услугите (доставката на руски петрол) да продължат да бъдат налични, но да са в определени рамки, така че едновременно да се ограничат приходите на Русия, но и нейният петрол да продължи да тече към световната икономика.

   Някои в Европа видяха плана на САЩ като начин за смекчаване на санкциите, а Полша поведе група страни, които настояваха таванът да бъде по-близо до производствените разходи. Доставчиците искаха по-щедро ниво и дискусиите често бяха напрегнати, тъй като интересите на различните страни не винаги съвпадаха. Украйна искаше таванът да бъде 30 долара.

   „Като се има предвид, че „Уралс“ в момента се търгува далеч под тавана, това може да бъде добра сделка“, каза Хорхе Леон от Rystad Energy.

   Усложняващ фактор е, че цената на петрола в Азия е много различна. Там руският петрол от клас ESPO (доставен чрез тръбопровода Източен Сибир-Тихия океан) се търгува за над 70 долара за барел. Не е ясно дали целият този суров петрол ще попадне под тавана или не.

   Когато горната граница на цената за първи път беше предложена като идея, мнозина смятаха, че е неизпълнима без подкрепата на ключови купувачи като Индия и Турция или извънтериториални санкции за възпиране на нарушения и стимулиране на приемането на тази мярка.

   Сега изглежда, че САЩ могат да претендират за някаква победа, ако Русия продава под тавана. Полша, от своя страна, си осигури някои допълнителни условия след дълги преговори, включително механизъм за преразглеждане на тавана през следващата година.

   Все пак остават въпроси относно прилагането на мярката, тъй като ЕС смекчи правилата си и няма вторични санкции, които да я направят по-силна. Спорът за застраховането в Турция все още може да създаде проблеми. И реакцията на Кремъл остава едно голямо неизвестно.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha