Вторник, 18 Юни 2024

Окончателно: Депутатите върнаха гласуването с хартиена бюлетина

Окончателно: Депутатите върнаха гласуването с хартиена бюлетина
Публикация   02 Дек, 2022   /     akcent.bg   /     422

   Със 124 гласа "за" и 95 "против" парламентът одобри промените в Изборния кодекс, с които се връща гласуването с хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. Така при следващите избори гласоподавателите сами ще избират как да гласуват - с хартиена бюлетина или с машина. Предложението на БСП събра подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ДПС и на Левицата. "Против" гласуваха от "Продължаваме промяната", "Демократична България",  "Възраждане" и "Български възход".  

   Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, при още Народното събрание. 

   По предложение от ДПС, което получи подкрепа от БСП и ГЕРБ, машинното гласуване ще се отмени изобщо и досегашните машини с тъчскрийн ще бъдат заменени със сканиращи бюлетините. Това обаче може да стане най-рано на местните избори догодина.

   "При предсрочни парламентарни избори ще се гласува смесено - с хартия или с машини; на местните избори, ако се приемат следващите текстове - с хартиени бюлетини, които ще се сканират на машини", обясни председателят на правната комисия Радомир Чолаков.

  Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", но последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". 

   "Става въпрос за кражбата на вота на българските граждани! Това не може да продължава така и това, че са първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

  "Уважаеми колеги, премете това като нормален ораторски патос, нищо не се е случило черезвичайно. Първата процедура вие поискахте за прекратяване на заседанието, тогава не милеехте за записаните за изказване", отбеляза председателстващият заседанието Росен Желязков.

   "Да напомните на всички народни представители какво се случва, когато те се опитат да насилят волята на българския народ. Последния път ги изнасяха с бял автобус", каза Асен Василев.

  "Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Сега има мнозинство в парламента, което иска да работи", добави Георги Свиленски от БСП. 

   Депутатите продължават да обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс. Те удължиха заседанието си до окончателното приемане на Изборния кодекс.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha