България е спряла да пълни ,,Чирен,,

България е спряла да пълни ,,Чирен,,
Публикация   06:49     22 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     252

Европа започна да черпи запасите си от газ

   България е престанала да складира газ в подземното си хранилище "Чирен", показват данните на базираната в Брюксел организация "Газова инфраструктура Европа", която следи нивото на запасите в ЕС.

В момента "Чирен" е пълен 93.71% от обема си, като подаването на газ към него е било преустановено на 11 ноември, месец след като беше достигнато минималното задължително ниво от 80 %.

   Досега България още не е започнала да се ползва от количествата в газохранилището си, показват данните, които следят състоянието на запасите в 22 европейски държави, разполагащи със собствени газови резервоари. 11 от държавите обаче са открили сезона в седмицата от 14 ноември.

   Това е най-късно започналият отоплителен сезон в Европа, където черпенето от газовите хранилища обичайно тръгва около 1 октомври. Заради по-топлото време (октомври беше с около 3 градуса по-топъл от обичайните стойности) и заради предпазливост заради очакваните проблеми поради значителното намаление на руските доставки на природен газ след началото на войната в Украйна повечето правителства предпочитат да използват максимално газовата енергия и доставките на втечнен газ, преди да започнат да дърпат от резервите си.

  В момента подземните газохранилища в ЕС са пълни до 95.17% от обемите си, като във всички държави с изключение на Латвия (59.96%) и Унгария (85.77%) нивата на резервите са 91-100% от обемите на газовите хранилища.

   ЕС задължи това лято правителствата да зареждат поне до 80 на сто газохранилищата си до 1 ноември.  сен до 90%, за да се запасят при евентуално спиране на вноса или проблеми с доставките. В момента руски газ идва само през Украйна и през терминалите за втечнен газ.

   Междувременно руската държавна компания "Росатом" съобщи, че обмисля прекратяване на използването на валути на "неприятелски държави" като разплащателно средство за своите услуги. По-рано това беше направено от държавната газова компания "Газпром", която приема плащания само в рубли.

   "Ние не извършваме плащания нито в долари, нито в евро, нито в йени, нито в паундове", заяви Иля Ребров, заместник-директор по икономически и финансови въпроси, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

   "Всички тези валути вече не са интересни или безопасни за нас от гледна точка на работата. Постепенно се придвижваме към това, стъпка по стъпка. Мисля, че след година или две напълно ще премахнем тези изчисления", каза Ребров.

Тагове : Чирен , газ , запаси ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha