Понеделник, 29 Април 2024

Профилактиката може да намали инфарктите с 20%

Публикация   20:12     19 Юни, 2012 /     akcent.bg   /     538

Осем от десет инфаркта могат да бъдат предотвратени при добра профилактика и избягване на основните рискови фактори, които водят до преждевременна инвалидност и смъртност.

Това заяви на пресконференция председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев, цитиран от БТА.

Сред основните рискови фактори са висок холестерол, високо артериално налягане и тютюнопушене. Всяка смърт от сърдечно-съдови заболявания преди 65 години е преждевременна. При добра профилактика тази смъртност до 2020 г. може да бъде намалена с до 20 на сто, отбеляза проф. Гудев.

Той даде за пример Финландия, където смъртността от инфаркт за 30 години е намаляла със 75 на сто. В Шотландия след ограничаване на тютюнопушенето на обществени места само за година инфарктите са намалели с 20 процента при пушачите и с 19 на сто при пасивните пушачи, посочи още кардиологът.

Той заяви, че цялата медицинска гилдия у нас приема забраната за тютюнопушене  на обществени места, която влезе в сила на 1 юни, като "изключително добра мярка" и припомни, че активният спорт и здравословната диета също имат потенциал да ограничат сърдечно-съдовите заболявания.

Според НСИ през 2010 г. у нас общо са починали над 110 хиляди души. От тях близо 75 000 са починали  от болести на органите на кръвообращението.

   В същото време резултатите от двумесечна кампания за изследване на сърдечно-съдовия риск в София, Пловдив и Варна показват, че 44 на сто от участниците в проучването са заявили, че имат сърдечно-съдово заболяване, а близо половината са съобщили, че имат в рода си болен. В същото време обаче 21 на сто от българите са заявили, че пушат повече от 10 цигари дневно, а 4,5 на сто от запитаните са признали, че консумират повече от 100 мл алкохол дневно.

Резултатите от кампанията сочат още, че близо 30 на сто са с нисък рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване и също толкова са с висок риск. При 37 процента от участниците рискът е "нарастващ" и само при 2,3 процента - "много нисък".

   Всички мъже над 35-годишна възраст и жени над 45 години са застрашени от висок холестерол и трябва да се изследват поне на две години веднъж, съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha