Сряда, 21 Февруари 2024

Близо 700 рисунки и фотографии станаха част от 7-я национален конкурс „Да уловиш мига“

Близо  700 рисунки и фотографии станаха част от 7-я национален конкурс „Да уловиш мига“
Публикация   08:05     20 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     299

    Ясни са резултатите от седмия национален конкурс „Да уловиш мига“, който се организира от русенското основно училище „Отец Паисий“. В инициативата се включиха деца от цялата страна, като те представиха близо 700 авторски фотографии и рисунки. Награждаването се проведе днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“, като там през следващите дни ще може да бъде разгледана и изложба, представяща произведенията на всички участвали. Поздрави към организаторите и учениците бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

   „Радостен съм, че началото на подобни инициативи бива давано именно от училищата, защото вие сте сред тези хора, които са най-близко до нашите деца и съответно неспирно насърчавате техния стремеж да знаят повече и да бъдат по-добри във всичко, което правят! Ежедневната ви дейност доказва, че е напълно възможно дългогодишните традиции в родната образователна система да бъдат успешно съчетавани с модерни методи и форми на преподаване! Благодаря ви за неуморността и професионализма, с които работите!“, се казва в написаното от Станев до директора на училището Биляна Алексиева и нейния екип.

   От своя страна кметът Милков пожелава здраве, енергия и дръзновение на директора и екипа на училището, с които да продължават да насърчават най-младите членове на обществото ни да се изявяват и да търсят красивото в заобикалящия ни свят. Той определя инициативата като достойна, тъй като благодарение на нея традициите се съхраняват успешно, а също е посветена и на наближаващия патронен празник на учебното заведение.

   21 деца бяха отличени за своите рисунки, а 10 за фотография. За първи път бе връчена и награда в памет на Яница Карачорова, която е учила в ОУ „Отец Паисий“. Във възрастовата група между 7 и 10 години първите три места бяха съответно за четвъртокласничката Иванина Славчова от Начално училище „Ст. Доспевски“ в Самоков; второкласничката Тиана Атанасова от ОУ „Отец Паисий“ в Русе и третокласника Александър Раванов от бургаското ОУ „Любен Каравелов“. Във втората възрастова група победител стана шестокласникът Тони Гьокдемир от СУ „Й. Йовков“ в Кърджали. Второто място бе отредено за петокласничката Грозданка Димитрова от училище „Христо Ботев“ в гр. Стамболийски, а на трето място бе класиран петокласникът Кристиян Петров от ОУ „Отец Паисий“ в Русе. В третата възрастова група своеобразният златен медал отиде при десетокласничката София Гошева от Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград. Втора стана дванадесетокласничката Християна Бикова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А. Попов“ във Велико Търново, а трета четиринайсет годишната Дарина Николова от ЦПЛР в София. Журито отреди и едно първо място за школа. То отиде при СУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Добрич. Бяха връчени и шест поощрителни награди на ученици. Съответно това бяха третокласничката Виктория Алдемирова от Начално училище „Ст. Доспевски“ в Самоков; първокласничката Тея Драганова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, намиращо се в село Ряхово, област Русе; седмокласничката Йоанна Атанасова от СУ „Васил Левски“ в Ардино; петокласничката Анита Стоянова от училището, организатор на конкурса, десетокласничката Джайа – Раде Дейвис от Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград и шестнайсет годишнината Сияна Васелич от ЦПЛР в Бургас.

   Колкото до класирането в категория фотография първото място отиде при петокласника Мартин Анков от ОУ „Любен Каравелов“ в Попово. Второто място бе присъдено на деветокласничката Виктория Пламенова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чолаков“ в София. На трето място се класира деветгодишната Славина Найденова от Начално училище „Любен Каравелов“ в гр. Съединение. Бяха раздадени и шест поощрителни награди на: десетокласничката Ивана Зафирова от Кърджали; на единайсетокласничката от СУ „Д. Дебелянов“ в Белене Веселина Иванова; осемнайсетгодишния Иво Митов от Професионалната гимназия по битова техника в Пловдив; третокласничката от III ОУ в Гоце Делчев Ивайла Павлова; четвъртокласника Румен Митов от ОУ „Христо Ботев“ в село Търнава и първокласничката Леа Гашич от Начално училище „Отец Паисий“ в Пазарджик.

   От Регионалната инспекция по околната среда и водите също отличиха участници в двете категории. Повече информация може да бъде намерена на уеб сайта на ОУ „Отец Паисий“.

   Журито, което определи победителите, бе съставено от трима членове – фотографът Петър Стаменков, художниците Божидар Шенков и Румяна Радева, а председател бе също художникът Анета Манева.

   В понеделник в училището ще се проведе и Ден на отворените врати, който освен към бъдещите ученици, е насочен и към бивши възпитаници на школото и родители. Инициативата е част от тържествата по случай 156-ата годишнина от основаването на учебното заведение.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha