Икономическите перспективи пред ЕС не изглеждат добри. Изпълнителната комисия на Европейския съюз намали прогнозата си за икономическия растеж през следващата година. Тя съобщи, че 19-те страни, които използват еврото като национална валута, ще изпаднат в рецесия през зимата. Причината е пиковата инфлация се задържа по-дълго от очакваното, а високите разходи за гориво и отопление намаляват покупателната способност на потребителите.

   Комисарят по икономическите въпроси на ЕС предупреди за много дългосрочните последици от енергийната криза.

   Заради войната в Русия предстоят още икономически проблеми. Най-голямата заплаха идва от неблагоприятното развитие на пазара на газ и риска от недостиг не през тази, а следващата зима.

   Паоло Джентилони, Комисар по икономическите въпроси на ЕС

   Есенната прогноза на Европейската комисия предвижда спад на икономическото производство през последните три месеца на тази година и първите месеци на 2023 г. В нея се казва, че високите цени на енергията, растящите разходи за живот, по-високите лихвени проценти и общата несигурност "се очаква да тласнат ЕС, еврозоната и повечето държави членки към рецесия през последното тримесечие на годината". Прогнозата за растежа за цялата 2023 г. е понижена до 0,3% от 1,4%, очаквани в предишната прогноза от юли.

   Новината идва в момент, когато цените на енергията продължават да растат в целия Блок, тъй като той се отказва от руските енергийни източници.

   Очаква се Германия да бъде най-засегнатата страна в цялата еврозона. Тя беше една от най-зависимите държави от руския природен газ преди войната в Украйна. ЕС прогнозира, че Германия, която е най-голямата икономика в Европа ще се справи най-зле през следващите месеци, като производството ще намалее с 0,6%.

  Прогнозите са, че инфлацията също ще достигне своя връх в края на годината като средния темп на инфлация в еврозоната ще бъде 8,5% през тази година, а през следващата се очаква да бъде 6,1%.

   Комисията посочи, че пазарът на труда вероятно ще се задържи сравнително добре въпреки свиването на производството през зимата, като прогнозира увеличение на равнището на безработица от 6,8% през тази година до 7,2% през следващата и спад до 7% през 2024 г.

   Очаква се растежът да се завърне в Европа през пролетта, тъй като инфлацията постепенно ще отслаби хватката си върху икономиката", се казва в доклада.