Румъния задължи производителите на ток с максимални цени

Публикация   08:05     12 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     290

   Румъния въведе таван на цената на електроенергията в петък, задължавайки производителите да я продават на домакинствата, малки предприятия и обществени институции на цена от 450 леи за мегаватчас (около 170 лв.) от януари.

   Правителството пристъпи към частично връщане на регулирания пазар като част от мерките за подкрепа за намаляване на сметките за ток и газ. Цената ще е валидна до март 2025 г., съобщава Ройтерс.

   Енергийните компании предупредиха през септември, че последните промени рискуват да блокират пазарите на електроенергия и газ в страната.

  "Този указ гарантира, че можем да защитим нашето население и да гарантираме конкурентоспособността на румънските продукти", каза премиерът Николае Чука.

  Румънците потребяват най-малко ток на глава от населението в Европейския съюз.

  Нови енергийни инвестиционни проекти ще бъдат освободени от участие в механизма за компенсация на цените, каза министърът на енергетиката Вирджил Попеску.

   "Ще участва само производственият капацитет, който вече е в експлоатация", каза Попеску.

   Предвидена е глоба до 5% от годишния оборот за производители, които не се придържат към установените цени. Постановлението, подписано в петък, въвежда ограничена цена от 1.3 леи ( 52 ст) за киловатчас за големи промишлени потребители.

   Сега правителственият указ отива в парламента, който има последната дума.

   Румъния продава електроенергия на съседна Молдова, която е изправена пред огромен недостиг заради нередовните руски доставки след началото на войната в Украйна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha