Вторник, 30 Април 2024

Обществен дебат … само с ГЕРБ обществото в Русе

Публикация   20:12     18 Юни, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     499

Позиция

 

 

 

  В събота в Русе се проведе събитие на високо ниво, наречено обществен дебат „ Дунавската стратегия- възможност да градим регионите на Европа”. На него обаче присъстваха единствено активисти на ГЕРБ и чиновници от местната общинска и областна администрация. Плюс високите гости.

Нямаше представители на бизнеса, които бяха поканени за участие на този форум, организиран по инициатива на евродепутата Мария Неделчева. Странно какъв дебат може да се получи в подобен случай, когато присъстващите по-скоро са били партийно ангажирани, а компетентното мнение на хората, които има какво да кажат- отсъстваше.

Защо ли се получи така?

На тази така наречен дебат имаше готови изказвания, които трябваше да бъдат чути и мероприятието да мине при „голям обществен интерес”. До тук добре. Само че…

В изказването си Неделчева отчете, че в Брюксел са обявили 6 млн. евро загуби на корабособственици заради спряното корабоплаване в Долен Дунав, т.е. в българския участък. И след като Брюксел каза, ние, в България го чухме…

А местния бизнес би тревога от това състояние още през март и извади цифри, на които тогава никой не обърна внимание … от местната и от държавната власт. Още тогава местният бизнес заяви, че трябва и ние да разполагаме с ледорабивач, но институциите на властта заявиха, че това се едва ли не прищевки или някакво утопия. Докато Брюксел не каза, че трябва ледоразбивач… и почнахме да припяваме и в Русе, на международен форум.

Та защо местният бизнес не уважи инициативата за дебат. Защото не повярва, че именно на това място някой иска да ги чуе. Защото решаването на подобни стратегически въпроси не става пред публика, а при работни срещи, каквито не са се случили- между представители на бизнеса и институциите.

Просто ако въпросите бъдат решени, то това ще е единствено с благословията и разбирането на Брюксел… и с парите оттам.

Така че дебатът се състоя, но не съвсем. Или по-точно имаше презентация на намерения, които трябваше да бъдат аплодирани. Това се определено се получи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha