Масовите лекарства поскъпват до 15 на сто

 Масовите лекарства поскъпват до 15 на сто
Публикация   08 Ноемв, 2022   /     akcent.bg   /     602

    Най-чувствително е повишението на цените при препарати за COVID

   Максималното поскъпване на препарати за грип е с до 2 лева

   Лекарства поскъпват до 15% заради инфлацията и вдигната цена на тока, информират фармацевти.
Най-много са поскъпналите медикаменти без лекарско предписание, като голяма част от тях се използват при простуда, грип или симптоми на COVID-19. Таблетки за смучене при болки в гърлото, аналгетици, витамини, спрейове за нос са поскъпнали с по около 10-15%., но има и по-драстични увеличения. Поради сравнително ниските цени на този тип лекарства, максималното поскъпване е с до 2 лева.

   Препаратът Тайлол хот, който е на основата на парацетамол, вече се предлага за 14,20 лв. вместо досегашните 11,80 лв. Нурофен стопколд от 6,80 лв. е станал 8,20 лв. Вдигната е и цената на Аспирин с витамин С, който се продава за 11,80 лв.

   Увеличение на цените има и при лекарствата с рецепта. Там обяснението е, че са поскъпнали и в държавите, с които България реферира цените. Пределната цена на антибиотика Levoxa, който медиците най-често изписват на пациенти с COVID-19, е увеличена от 11,75 на 14,87 лв. или с 26,5%.

   Още един антибиотик, който се дава на болни от COVID-19 с пневмонии Линкомицин също е поскъпнал с 11%. С нови и по-високи цени са различни препарати за артрит, хипертония, тревожност. До пределните цени са стигнали най-търсените антибиотици,фармацевти.

   “Процесът с вдигането на цените на медикаментите започна от декември миналата година. Увеличението е от 2-3% до към 15% за някои козметични продукти и добавки, но лекарствата са в рамките на инфлацията”, коментира пред “Труд” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

   Той припомни, че законът изисква ценообразуването да е съобразено с инфлацията. Лекарствата без рецепта не могат да поскъпват с по-висок процент от натрупаната инфлация от последното повишение на цената. “Поскъпването на лекарствата ще приключи най-вероятно до края на месеца”, прогнозира Костов.

   “Тези цени, за да е пределно ясно, идват от производителите и доставчиците, а не от аптеките. Цените само минават през аптеките, тоест ние просто отразяваме вече увеличените при нашите доставчици цени”, допълни той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha