Вторник, 14 Май 2024

Десислава Атанасова: НС трябва да следва дневния ред на обществото – борба с инфлацията, пазара на горива и сигурността

Десислава Атанасова: НС  трябва да следва дневния ред на обществото – борба с инфлацията, пазара на горива и сигурността
Публикация   16:03     07 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     242

    На утрешната среща с „Продължаваме промяната” трябва да поговорим сериозно за това как популизмът не следва да взема връх в политическите разговори, а когато се носи отговорност за държава, трябва повече да се мисли по кои допирни точки можем да се обединим и заедно да носим тежестта, а не отново някой да опитва чрез популизъм и послания, насочени към обществото, които категорично са предизборни, да трупа позитив за собствената си политическа партия.“ Това каза на проведената днес пресконференция в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя и колегата й от коалицията Драгомир Дамянов проведоха първата си среща с журналисти след излъчването им като народни представители в 48-то народно събрание.

    Атанасова припомни, че утре в 10 часа предстои среща с представители на ПП. „Като председател на групата на ГЕРБ-СДС ги поканих на публична среща, защото напоследък твърде често слушаме за техните 16 точки, които биха формулирали някаква управленска програма, но за наша най-голяма изненада самите те не подкрепят тези 16 точки. Миналата седмица по време на заседанието на Правната комисия, представителството на „Продължаваме промяната” не гласува собствения си антикорупционен проект. Нещо повече, самият Кирил Петков поиска оттегляне от дневния ред на този законопроект. За нас е странно каква е тази метаморфоза. Как изведнъж тази тема стана неудобна за тях – тема, която не желаят да подкрепят и да обсъждат. Нашата парламентарна група, както и парламентарните групи на БСП, ДПС, Български възход и Демократична България сме подкрепили тези два законопроекта, техният и на МС, което би могло да се нарече антикорупционна коалиция без участието на „Продължаваме промяната”.

   Точките, които сме готови да обсъждаме, са във взаимно противоречие една с друга. Заявката за 3 процента дефицит при близо 7 процента в настоящия момент е категорично неизпълнима.  Ако има съгласие да вървим към покриването на Маастрихтските критерии като начин за влизане в еврозоната, това означава, че не трябва да се разписват никакви допълнителни разходи занапред. Не могат да се увеличат минималната работна заплата, пенсии, не могат да се правят никакви разходи за инфраструктура.”  Десислава Атанасова и колегата Драгомир Дамянов подчертаха опасността от влизане в дългова спирала. На практика този 3 процента дефицит е невъзможен и 5 бивши министри на финансите го подкрепиха с ясни и публични разчети, каза Атанасова. Политически отговорното поведение изисква диалог, а не демонстрация на политическо его, ето защо тя е изненадана от реакциите на много хора, които смятали за недопустимо да се водят разговори с ПП.

Нашата предизбо   на програма е повече от 150 страници и се надявам колегите да са се запознали с нея. Разликата между техните 16 точки и нашата предизборна програма е, че тя се състои от антикризисни мерки, които ние вече изпълняваме, и програма за управление през 4-годишен мандат. Даваме си сметка в какво състояние са публичните финанси на държавата, кое е възможно и кое не е възможно на този етап. На първо място поставяме овладяване на инфлацията, овладяване на кризите, ясното геополитическо позициониране на България.

   Смятаме, че дневният ред на Народното събрание трябва да следва дневният ред на обществото и основните точки, по които ще се търси консенсус с ПП са три: Борба с инфлацията; Пазара на горива; Сигурността, подчерта Атанасова.

   Тя направи обзор на темите от миналата седмица и съобщи, че Законопроектът за цената на горивата е на дневен ред в НС. От петък се събират становищата на всички заинтересовани лица и вероятно утре ще бъде внесен в деловодството на парламента.  В подкрепа на заявеното, че за коалицията ГЕРБ-СДС  най-голям приоритет са законодателните проекти и проектите на решения, които пряко касаят българските граждани, Десислава Атанасова припомни, че миналата седмица в Комисията по енергетика, която е председателствана от Делян Добрев, две такива решения и един законопроект бяха подкрепени с мнозинство. Те ще бъдат предмет на решение на утрешното извънредно заседание на Народното събрание. „Едното решение е битовите потребители да бъдат на регулиран пазар на електроенергия до 2025 година.  Това е изключително важно с оглед на заявките за преминаване към нерегулиран пазар и нашите притеснения, че това ще  оскъпи неимоверно много цената за бита. Второто решение е насочено към българския бизнес – продължаване на компенсациите за българските предприятия. Това ще донесе до ограничаване на ръста на инфлацията, защото за всички е ясно, че вложената енергия се плаща от потребителите. Третият законопроект е така наречения „Законопроект за офшорния вятър” или това са ВЕИ в морски пространства. Опитът от други държави показва ефективността на такива централи в морски пространства, което би подсилило енергийната система на страната”, заяви Атанасова.

   За утрешното извънредно заседание на НС освен решенията, които ще разгледаме, ще има и изслушване на енергийния министър във връзка с доставките на газ. На практика след края на управлението на „Продължаваме промяната” цените започнаха да падат, което е изключително добре на фона на всички усилия, които ние правим за ограничаване на инфлацията.

   ПГ на ГЕРБ - СДС беше двигател на решенията в парламента по проектите на решения за влизането на еврото в България от 1 януари 2024 г.; военно-техническата помощ за Украйна; закупуването на Ф16 и връщането на хартиената бюлетина като алтернатива за избор наред с машинното гласуване.

   Драгомир Дамянов, който  също е депутат от ГЕРБ-СДС от Русе, подчерта в изказването си пред медиите, че без решение на политическата криза, в която се намираме в момента, няма как да се решат всички други въпроси, свързани с бюджета и важните теми от деня. По отношение на Русе той смята, че влизането на България в Шенген е по-вероятно да разтовари трафика на Дунав мост, отколкото така дълго чаканата магистрала. Служебният министър Атанас Пеканов е уверил депутата, че интермодалният терминал в Русе е включен в първия транш от парите по Плана за възстановяване. Очаква се парите да пристигнат до края на декември тази година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha