Четвъртък, 16 Май 2024

Д-р Гълъбова: Случва се нещо много страшно и то се нарича психоза, при зависимост от наркотици

  Д-р Гълъбова: Случва се нещо много страшно и то се нарича психоза, при зависимост от наркотици
Публикация   10:35     03 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     518

Никой не задава въпрос към съответните органи- откъде идват тези наркотици, защо е толкова лесен достъпът до тях?

Продължават изблиците на насилие, особено сред подрастващите - физическо, емоционално и като повторно изживяване - в социалните мрежи. 

"Ние имаме един изключително тежък системен проблем, свързан с възпитанието и обучението и той засяга както българското семейство, според мен това е основната причина, за мен основната причина е разпадът на институцията "българско семейство", каза в "Денят започва" д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър. 

   Имаме проблем, виждаме го, но не намираме решение, лечение...Защо?

Според д-р Гълъбова това е така, защото не диагностицираме правилно. В медицината си има правила- започва се от анамнезата, събира се предварителна информация, която включва абсолютно, засягащо съответния човек- производ, семейство, образование, начин на живот. След това се поставя работна диагноза, след това- диференциална диагноза и една тогава се престъпва към лечение. Ние имаме един изключително тежък, системен проблем, свързан с възпитанието и обучанието какво, как, кога да се случи. Според мен в основата е разпадът на институцията БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО....

Насилието бълва отвсякъде- бълва от медиите, бълва в общуването.

 Колкото до употребата на наркотични вещества, особено сред подрастващите- оказва се доста лесно да си набавиш каквото си пожалаеш. Какво се случва, когато се стигне до зависимост от дрогата?

  Случва се нещо много страшно и то се нарича психоза, смята д-р Гълъбова.

  Време е да се чуе, че има висок ръст на психозите вследсвие употребата на наркотици. Отговорно заявавам, че в държавната психиатрична болница в София всеки четвърти, пети е с такава психоза.

Говорим за огромен ръст, който е не само сред поздрастващите, а и за мъже над 35-40 години...

   За мен обаче съществува един друг проблем, който всъщност е корена. Наркотиците не са разрешени за употреба в България. Да сте чули нещо да е разкрито... Как никой не задава въпрос към съответните органи- откъде идват тези наркотици, защо е толкова лесен достъпът до тях?

  Може още след първата употреба на наркотично вещество да направиш психотична реакция с налудности, холюцинации

Според д-р Пламен Димитров, психолог, ние виждаме само връхчето на айсберга: "Насилието е просмукано в ежедневието на съвременния човек не само в България, ние живеем чрез силови методи - така се отнасяме към здравето си - пандемията го показа, така се отнасяме към отношенията дори със самите себе си. насилието е формата на функциониране в нашата недоразвита цивилизация и тази основа се пренася във всички структури на обществото - семейството основно, училището, детската градина. Всички тези места, където човек се изгражда, имат нужда от системна трансформираща промяна."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha