Четвъртък, 16 Май 2024

Държавният бюджет излезе на дефицит

Държавният бюджет излезе на дефицит
Публикация   12:39     01 Ноемв, 2022 /     akcent.bg   /     251

   Държавният бюджет към края на октомври се очаква да бъде на дефицит от 20 млн. лева. Това сочат предварителните данни и оценки на Министерството на финансите. Данните за изпълнението на държавния бюджет към края на октомври и основните фискални показатели ще бъдат публикувани в края на ноември.

   На месечна база за октомври прогнозата на финансовото ведомство е за дефицит от 1 млрд. лв., като причините за превишението на разходите над приходите на месечна база са по-високите разходи в съответствие с годишните разчети, както и по-големият размер на възстановения ДДС на бизнеса. През октомври се наблюдава нарастване на социалните разходи, включително заради преизчислените пенсии през лятото, капиталовите разходи, разходите за издръжка и др.

   Приходите, помощите и даренията в бюджета към октомври 2022 г. се очаква да бъдат 50.232 млрд. лв. (84.2% от годишния разчет), като нарастват с 8.099 млрд. лв. (19.2%) спрямо същия период на 2021 г. Данъчните постъпления в бюджета нарастват номинално спрямо октомври 2021 г. с 4.616 млрд. лв., неданъчните - с 3.45 млрд. лв., а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са близки до отчетените за същия период на 2021 г.

От Министерството на финансите отбелязват, че от юли по бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система" постъпват вноски от държавните енергийни предприятия, които се използват за покриване на разходите по компенсациите на небитовите крайни потребители на ток и газ. Поради тази причина в частта на неданъчните приходи се отчита ръст, тъй като такива вноски не са постъпвали през 2021 г.

   Аналогично в частта на разходите за субсидии по бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система" се изплащат компенсации на небитовите крайни клиенти на ток извън регулирания пазар, което също следва да се има предвид при съпоставката на разходите със същия период на предходната година.

   Разходите по консолидираната фискална програма към октомври 2022 г. са 50.252 млрд. лв. (76.3% от годишния разчет). За сравнение, държавните разходи към октомври 2021 г. бяха 41.406 млрд. лв. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 октомври от централния бюджет, възлиза на 1.355 млрд. лв.

Тагове : бюджет , дефицит ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha