Неделя, 3 Декември 2023

SOS: Ето какво правят с мозъка ви петте най-пристрастяващи субстанции на земята

SOS: Ето какво правят с мозъка ви петте най-пристрастяващи субстанции на земята
Публикация   07:53     30 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     531

   През 2007-а група експерти определят 5-те най-пристрастяващи субстанции. Ето какво се случва с мозъка, когато бъде изложен на тяхното влияние.

         1. Хероин

Хероинът е класифициран като най-пристрастяващата субстанция. Той е опиат, който кара нивата на допамине в мозъчната “наградна” система да се увеличи до 200 процента в експериментални животни. В допълнение на факта, че е най-пристрастяващ, хероинът е изключително опасен, защото дозата, която може да причини смърт е само 5 пъти по-голяма от дозата, която е необходима за дрогиране.

   2. Кокаин

Кокаинът се намесва директно в използването на допамин от мозъка за да предава съобщения от един неврон на друг. Кокаинът прави така, че невроните да не могат да изключат допамин сигнала и така води до абнормална активация на наградната система на мозъка.

   3. Никотин

Никотинът е главната пристрастяваща субстанция на тютюна. Когато стигне до мозъка той причинява допаминовите нива в мозъчната наградна система да се вдигнат с до 40 процента.

   4. Барбитурати

Барбитуратите са клас лекарства, които се отначало се използвали за лечение на тревожност и за предизвикване на сън. Те се намесват в химическите сигнали на мозъка и “изключват” различни региони от мозъка. При ниски дози предизвикват еуфория, но при високи дози могат да бъдат смъртоностни, защото потискат дишането.

   5. Алкохол

Алкохолът има много ефекти върху мозъка, но в лабораторни експерименти е повишил нивата на допамин при тестови животни с между 40 до 360 процента! И колкото повече алкохол поемали животните толкова повече нивата на допамин се увеличавали.

            Източник: Science Alert

Тагове : субстанции ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още