Кристалина Георгиева: Загубите за европейците са наистина драматични

Кристалина Георгиева: Загубите за европейците са наистина драматични
Публикация   29 Окт, 2022   /     akcent.bg   /     491

  Кристалина Георгиева, управляващият директор на Международния валутен борд, пред Евронюз

  Госпожо Георгиева, малко след като годишните срещи приключиха, къде се намираме в момента по отношение икономиката?

   Хоризонтът определено стана значително по-мрачен през изминалата година. Преди една година се възстановявахме от COVID и завършихме с над 6% глобален растеж. А след това два шока: Омикрон и войната на Русия в Украйна не само прекъснаха прогреса, но и го обърнаха. Ударът върху европейските икономики е толкова голям, че очакваме половината страни в еврозоната да изпитат поне две тримесечия негативен ръст. С други думи казано – рецесия. Само за да ви визуализирам колко силен е ударът върху европейците: Предпандемичната ни прогнози и настоящите ни прогнози се различават с половин трилион евро – загубите за европейските граждани са наистина драматични. Ако погледнем в други части на света – в Китай ситуацията се забавя, но това се дължи най-вече на политиката им за нулев Ковид. В САЩ не изпитват толкова силни търговски сътресения, каквито има Европа. Именно това обяснява и защо са в малко по-добро състояние. Ако сравним Европа с други страни, определено сме в по-трудна ситуация, но не сме единствените в такава през 2022г.

   Когато започнаха големите проблеми с инфлацията, се говореше, че са временни. А ето ни днес, виждаме, че са доста трайни... Колко временен е този отрицателен ръст?

   Защо твърдяхме, че са временни? Защото никой от нас не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна. Веднага щом войната започна, обстоятелствата се промениха. Натискът чрез цените на енергията и храните върху инфлацията все още е доста значителен. Няма да украсявам ситуацията: 2023 г. ще бъде по-трудна от 2022 г. Следващата зима за Европа може да бъде още по-сурова от тази. Защо? Защото европейските политици действаха много бързо, за да запълнят газовите си хранилища. Ако условията останат същите, каквито са в момента, и Русия продължи да не доставя газ на Европа, как ще се запълнят тези газови хранилища през следващата година? Днес основният въпрос за нас е следният: Може ли Европа да остане единна, а обществеността активна в този труден момент? Имам една молба към хората: помогнете, като намалите своето енергийно потребление. Всеки един от нас може да действа по такъв начин тази зима, че когато дойде пролетта, да не сме понесли много сериозни щети. Аз все пак съм позитивна относно бъдещето на Европа, защото едно от нещата, които тази криза провокира, е ускоряване на зеления преход, който пък от своя страна ще създаде голям ръст и много възможности. По същия начин както пандемията от Ковид ускори дигиталния преход, тази криза ще ускори зеления.

   Казвали сте, че трябва да подкрепим Украйна да премине от извънредна фаза на икономическо управление към фаза на възстановяване. Но кои са ключовите стъпки според вас, мерките, които бяха приложени съвместно с Киев и с МВФ, които позволиха поддържането на икономиката? Защото буквално говорим за икономика, която е във война и все още действа...

   Първо, искам да поздравя правителството в Украйна и украинските граждани. В ЕС дълбоко ценим обединението, което те демонстрират. Неслучайно те са и на път да станат част от Съюза. Стандартът, по който управляват, е наистина впечатляващ – те притежават такава ясна посока и дисциплина, че единственото, което мога да направя, е да им се възхищавам.

Какво правим заедно с украинските власти: веднага след като войната започна, започнахме да обмисляме какви стъпки трябва да се предприемат, за да икономиката не се срине. И въпреки че се сви с 30-35 процента, беше далеч от срив. А даже и напротив, част от украинската икономика, отново тръгва нагоре.

   Споменахте, че Украйна е на път да се присъедини в ЕС. Стъпка по стъпка с икономическа интеграция, както и с интеграция на други сектори. Смятате ли, че процесът по влизането в ЕС е по-забързан, от колкото би бил преди?

   Да, определено. Ужасната война е толкова голяма трагедия за Украйна, но в същото време тя направи и украинския народ по-силен, а държавата по-решителна в стъпките, които поема (за своите собствени граждани), за да присъедини в ЕС. Обръща се внимание на целия украинския народ, трябва да се поддържа волята им, да им се осигурят пенсиите и социалните услуги..

Ще дам един малък анекдот. Имам семейство в Харков. През май обикновено се садят цветя и дървета. И точно това и направиха – и тази година, по време на войната, с падащи бомби наблизо. Казах това, защото обединяването на нацията също е свързано с влизането в ЕС. И ако имам едно послание към украинския народ, то е следното: В България имаме поговорка: „бързай бавно“. Тоест правете това, което трябва да бъде направено, но с прецизност и внимание. Веднъж направено добре, няма нужда да бъде преразглеждано в бъдеще.

   Госпожо Георгиева, накрая, на този етап от руска страна няма признаци за спиране на инвазията. Вече поговорихме за бъдещето на украинската икономика, какво обаче че ще бъде това на руската икономика?

   Руската икономика се сви тази година и ще продължава да го прави и през другата. Усложненията за нея ще бъдат по-видими в среден и дългосрочен план. Отливът на руснаците, особено висококавалифицираните (заради войната), не се отразява добре на Русия. Тя вече губи ролята си в световната икономика. Видяхме как ускореният преход към алтернативни източници на петрол и газ променя пазара за Русия. И във времето, единствената индустрия, на която те разчитат, вече няма да има такава сила.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още