Булгаргаз: Газът може да поевтинее с 45% през ноември

Булгаргаз: Газът може да поевтинее с 45% през ноември
Публикация   18:40     28 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     261

   По-голямо от предварителните прогнози поевтиняване на цената на газа за ноември предложи "Булгаргаз" на днешното открито заседание на КЕВР. Газът може да поевтинее с 45% през ноември, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на заседанието. Предложената нова цена е 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври.

   Разчетите, представени от дружеството за прогнозна цена през ноември преди две седмици също бяха за по-ниска цена спрямо действащата през октомври, за около 166 лева за мегаватчас.

   Коригирането на офертата още надолу се дължи на драстичното поевтиняване на синьото гориво на международните борси, но и на гобемите отстъпки, предложени от доставчиците на проведените търгове, които са били между 30 и 50 долара от борсовите цени. Влияние оказват и започналите доставки от интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ. 

   Освен запазване на слотове за втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, "Булгаргаз" участва на търгове за терминали в Италия и Турция, за да се осигурят доставките за 2023-та, заяви още Деница Златева

   Газохранилището в Чирен е запълнено към 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90 на сто от обема си, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha