Неделя, 3 Декември 2023

SOS: Екстази, кристалите, т.н. дизейнерска дрога- дори и тези, които я изработват, не знаят точно какво слагат, ефектът е непредсказуем

SOS: Екстази, кристалите, т.н. дизейнерска дрога- дори и тези, които я изработват, не знаят точно какво слагат, ефектът е непредсказуем
Публикация   07:54     30 Окт, 2022 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1129

Потърсилите помощ близо 200 пациенти -наркозависими, до средата на октомври бележат ръст с около 20 на сто спрямо същия период на миналата година

    Снимка: Авторът

    Д-р Станислав  Иванов -   началник на Отделението за лечение на зависимости /ОЛЗ/, структурно звено от Центърла за психично здраве ЦПЗ - Русе пред   Акцент.БГ

   Акценти:

- На наркозависимите не трябва да се гледа като морално деградирали. Зад това стои една болест.

- Груповият натиск върху невземащите наркотици е много опасен.

- В нощните заведения употребата на дрога като че ли е дрескод

- Проблемът е национален- неумението да казваме НЕ и че не за работата търсим човек, а на човека- работа.

- От следващия месец ще се създаде неформална група за самопомощ- родителско сдружение

 

- Д-р Иванов, как бихте коментирали картината в Русе и областта относно употребата на дрога от подрастващите? Все по-често се съобщава, че възрастовата граница пада и че е факт тенденцията разпространението сред учениците да се задълбочава....?

   Според моя личен професионален опит мога да кажа, че през последните години се очертава една тенденция към започваща  екперментална употреба на различни видове наркотични психоактивни вещества, в т.ч  марихуана, синтетични дизайнерски дроги, синтетични канабиноиди. Имам предвид за възраст 12-13 години, когато при част от подрастващите преминава в една хронична, вредна злоупотреба и при немалък процент завършва с вече оформена зависимост към психоактивни вещества.

  Тревожно е, че употребата на марихуана е едва ли не общовалидна, приема се за нещо нормално, че за младите това не е вещество, което може да доведе до зависимост.... Те не дават и конкретен отговор защо го употребяват. Правят го, за да бъдат в групата, където не може да не се запали цигара или нещо по-силно...

- За т.н. колективен натиск ли говорите? Нещо като навремето отношението към отличниците, на които им се присмиваха посредствените.

Да, този натиск не е физически, а чисто психологически е този "групов натиск". Групата те притиска пред избор- да употребиш или не. Ясно е, че фаворитете употребяват.

  Проблемът за мен е национален- неумението да казваме НЕ и че не за работата търсим човек, а на човека- работа.

  Сериозен проблем е, че вече наркозависимите четат едностранно /говоря конкретно за 13-годишно момиче, за друго на 17 и едно, което е в отделението в момента и е на 15 г./. Те четат само за ефекта от тези синтетични дизайнерски дроги. А пропускат това в дългосрочен  план какви вреди на младия, неукрепващ организъм  и мозък се нанася, това те не отчитат.

Интересното е, че първоначално употребата е в групов формат, в последствие тя става като индивидуално занимание. Вече няма и толкова дилъри, няма и групировки. Интернетът е ДИЛЪРЪТ.

   Вероятно наистина очакват чрез наркотика да повдигнат хормона на щастието /това не е хормонът на щастието, а хормонът на психозата/.  Неправилно четат фактите, не знаят, няма може би необходимата разяснителна кампания.

  - Кои са вашите пациенти. Няма какво да се заблуждаваме, по-голямата част от наркозависимите не стигат до тук...

Това е като айсберга- имам предвид хората, които са 1/8 част от реално зависимите и стигат до тук. Или доброзорно, или притиснати от обстоятелствата, или от системата, от училище.

   Проблемът реално е доста значителен и мащабен. Младият човек заявява без притеснение, че употребата на дрога се е превърнала в норма в техните среди. Вече всеки втори, имам чувството дори, че  80 на сто от учениците в 7 -  8. клас и нагоре вече са най-малко опитвали наркотик през експеримента...

За съжаление именно през експеримента се утвърждава желанието за вземане, след което се формира зависимо поведение. Но те не го разбират, казват: Аз още утре мога да спра. Но реално се иска повече и повече и по-честа употреба. Скоро бях направо изумен- пациент ми беше момиче, което вече е зависимо и е започнало да се дрогира още в 6-ти клас. 

 - Бихте ли казали нещо повече за тези амфетамини, тези метаамфитамини, кристали, защо са толкова опасни?

   Екстази, кристалите, т.н. дизейнерска дрога, са всъщност комбинация от много вещества. В основата е тетрин. Дори и тези, които я изработват, не знаят точно какво слагат. Това не е медицински продукт, който да мине през фармакологичен контрол. Затова и действието им не е много ясно, често е непредсказуемо. Те влияят на различни рецептори в мозъка. Факт е, че психоактивните вещества, психостимулантите действат на един нервомедиатор, наречен тупамин. Той е в основата на психозата. Рано или късно води до едни психотични състояния. Това са особено опасни метаамфитаминовите психози, при които имаме възбуда, страх, напрегнатост, тревожност, параноидни идеи.

-  Всъщност излиза, че спасение няма- дрога дебне отвсякъде...  Наркотици се продават в нощните клубове, на улицата

  Да, в нощните заведения употребата на дрога като че ли е дрескод. Наркотични вещества може вече да се купи едва ли не навсякъде- по интернет, на улицата... Затова младите трябва да имат добра образователна култура, нагласа за неприемане на дрога като средство за разпускане, промяна на настроение , среда.

-   Употребата на наркотици, мащабите, които вече е стигнало разпространението им ги прави сериозен обществен проблем... Границата на употреба все повече пада. Видяхме при полицаите, но и ако в един завод се тестват работниците сутрин не е ясно и тогава какви резултати ще има....

  Необходимо е да се въведе строг контрол, необходимо е да се заделят средства и за това. Както и да има наказуемост.  Ще направя един паралел с футбола. За да се развива, трябва да има детско- юношески школи. В 5 - 6. клас трябва да има образователни програми, които да са заложени в учебната програма. Превантивно- информационният център работи в тази посока, включва доброволци. Те трябва да се търсят и канят от директорите на училищата, вместо да говорят, че при тях този проблем го няма.

За съжаление младият човек сега няма страх от нищо, няма респект. И това е така, защото пред него няма кауза. Не може обществото да знае за този бич и да се прави, че не съществува... докато не се случи на някого или на негови близки. Младият човек иска бързо, тук и сега да му се случват нещата. Достъпът до наркотиците е широк, в същото време в къщи няма контрол и те търсят "щастието" навън.

   Затова в основата трябва да са възпитание в семейството, възпитание в училището, гражданската съвет да се събуди. И сериозно място за осъществяване на контрола трябва да заеме полицията.

   На наркозависимите не трябва да се гледа като морално деградирали. Зад това стои една болест. За съжаление, все повече се употребяват и комбинират наркотичните вещества- марихуана, кристали...

  Тук идват вече зависими, на които е необходимо лечение за повече от 20 дни. На 30-я ден забелязвам някаква промяна, почват малко от малко да мислят, хармонизира се поведението, поизчистват се тези психотични вещества.  Не трябва да скучаят, трябва да са постоянно ангажирани.

- Каква е картината в момента, има ли ръст на онези, които търсят вече помощ при вас?

От началото на годината досега през Центъра за психично здраве са минали около 500 души, от които за наркотици- марихуана, анфетамини, метаанфетамини са около 170-200. В това число не влизат зависимите от алкохол.

   Факт е, че тенденцията е увеличение с било 20 процента спрямо миналата година.

- Какво още е необходимо и може да се направи за ограничаване и лечение на наркозависимите?

 От следващия месец ще се създаде неформална група за самопомощ- родителско сдружение, написал съм брошурите, кметът обеща да съдейства за разпечатването им и разпространението им. Базата ще бъде в Превантивния център. Идеята е един път в седмицата, след работно време, да се събират и да споделят проблема си и да търсят заедно решение с хората от Центъра.

   Синтетични канабиноиди- https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/sintetichnite-kanabinoidi-kakvo-ne-znaem-za-tiakh-i-kakvi-opasnosti-kriiat-n-18164

 

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha