Собственикът на ,,Фейсбук,, се обезцени с 67 млрд. долара за ден

Собственикът на ,,Фейсбук,, се обезцени с 67 млрд. долара за ден
Публикация   10:56     27 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     380

   Компанията Meta Platforms Inc., която притежава популярни социални мрежи като "Фейсбук" и "Инстаграм", изгуби вчера 67 млрд. долара от капиталовата си оценка. Причината е, че инвеститорите се съмняват, че си струват скъпите инвестиции в разработване на т.нар. метавселена.

   След поредното намаляване на капитализацията с почти 20% паричното измерение на загубите в борсовата оценка наближава 600 млрд. долара, посочва "Ройтерс".

   Разочароващата оценка идва, докато Meta се бори със забавящия се глобален икономически растеж, конкуренцията от страна на TikTok, промените в поверителността от Apple, опасенията за огромните разходи за метавселената и постоянно присъстващата заплаха от регулиране.

   Ръководителите обявиха планове за консолидиране на офиси и казаха, че Meta ще запази броя на персонала непроменен до края на 2023 г.

   Но приходите паднаха с 4% през третото тримесечие, приключило на 30 септември. Това задълбочи спада им, започнал през предходното тримесечие, когато компанията отчете първи в историята спад на приходите от 0.9%, въпреки че беше по-малко рязък от спада от 5.6%, очакван на Уолстрийт. По-тревожна беше оценката на компанията, че приходите за четвъртото тримесечие ще бъдат в диапазона от 30 до 32.5 милиарда долара, което е под прогнозите на анализаторите за 32.2 милиарда долара, според данните на Refinitiv.

   Общите разходи за третото тримесечие надхвърлиха прогнозите за 22.1 милиарда долара в сравнение с 18.6 милиарда долара предходната година. Meta прогнозира, че общите разходи за цялата 2023 г. ще бъдат от 96 до 101 милиарда долара, т.е. значително по-високи от преразгледаната оценка за общите разходи за 2022 г. от 85 до 87 милиарда долара.

   Оперативните загуби, свързани със звеното на Reality Labs, отговорно за инвестициите в метавселена, ще нараснат през 2023 г., като същевременно $10 милиарда годишно се инвестират в хардуер и софтуер за това начинание.

   Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг каза, че очаква инвестициите в метавселената да отнема около десетилетие, за да дадат плод. Анализатор, участвал в разговор на инвеститори със Зукърбърг, му каза, че са притеснени, че компанията е поела "твърде много експериментални залози", и попита главния изпълнителен директор защо вярва, че неговите действия ще се изплатят.

   Ръководителите на Meta защитиха разходите, като казаха, че повечето от тях все още отиват към основния бизнес, включително инвестиции в по-скъпи сървъри, инфраструктура и центрове за данни, свързани с изкуствен интелект.

  "Оценявам търпението ви, каза Зукърбърг. И мисля, че тези, които са търпеливи и инвестират с нас, в крайна сметка ще бъдат възнаградени."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha