Вторник, 14 Май 2024

Младата русенка Виктория Иванчева представя свой проект за Културен център в Русе

Младата русенка Виктория Иванчева представя свой проект за Културен център в Русе
Публикация   08:47     22 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     448

 

     „Годишни архитектурни награди ARCHINOVA “. Това  е независима платформа, която дава шанс за изява на млади и на утвърдени таланти, които работят в името на каузата за по-добра, по-красива и стойностна среда за живот. Участие взе и младата русенка Виктория Иванчева. Ето и нейния проект:  

                            КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР гр. Русе  

Проектант: Виктория Иванчева

Категория: Концептуални проекти - архитектура

                  СИТУАЦИОННО РЕШЕНИЕ :

Зоната на проектната разработка се намира между ул. Пристанищна и бул. Придунавски посока ул. Мостова, в непосредсвена близост до спирката на круизните кораби. Мястото се отличава с богато озеленяване и силно изразена денивелация на север, която разкрива визуална връзка към река Дунав и същевременно отделя крайбрежната ивица от градската структура. Съществуващата ЖП линия успоредна на ул. Пристанищна разделя крайречието на две части и физически отделя реката от града. Проектът цели да интегрира съществуващата транспортна инфраструктура и предлага тя да се използва и за туристически цели.

                ФОРМООБРАЗУВАНЕ :

Сградата е съставена от два свързани обема с паузи, предвиждащи интегриране на едро-размерна растителност. Вдъхновена от природните дадености на терена и водната площ, сградата следва органични форми. Предизвикателството на съществуващата транспортна инфраструктура, като ЖП линия и автомобилен път е посрещнато, чрез тяхното интегриране в обемите на сградата и изграждане на ЖП спирка в сградата. Покривната плоскост се изкачва стъпаловидно с озеленени тераси, следвайки даденостите на терена и ландшафта. Въпреки целенасоченото сливане на сградата с терена, се запазва и изявяването на характерен силует на сградата.

               ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ :

Сградата е решена на четири нива: кота -3,00 подземен паркинг, кота ±0,00 функционално е разделена на две зони прекъснати от ЖП линиите и ул. Пристанищна на нивото на кея – главно фоайе, кафе-бар, открити пространства за обществено ползване и работилници, малки сцени за събития, се помещават в първата зона, а във втората са разположени информационен център и туристическа железопътна спирка на влака, интерактивен музей и кафене, кота +5,70 се разполагат втората част от музейните експонати и две мултифункционални зали с общ капацитет от 350 места, а на кота +13,00 – фоайето към бул. Придунавски.

Кота ±0,00 е главният вход на сградата с излаз към река Дунав. Голямо открито пространство и две представителни стълбища с амфитеатрално сядане, асансьори и четири евакуационни стълби дават нужния достъп до всяка част на сградата чрез топли връзки на кота +5,70. Връзката на кея с бул. Придунавски се осъществява през сгадата на ниво +13,00, както и на ниво покрив.

                        ИНТЕРИОР :

Интериорната разработка включва зоната на главното фоайе, кафе-бара и лобито пред мултифункционалната зала. Таванът и настилките кореспондират с терасовидния покрив на сградата. В интериора са използвани естествени материали като камък и дърво. Детайлно са разработени кафе-бара, мека мебел за сядане и пейка.

Целта на проекта е да се осигурят на младите поколения както и на туристите пространства и ресурси за срещи, развлечение и опознаване на историята на града. Да се даде едно утвърдено име на града като културна столица на Северна България и да се възвърне величието и самочувствието на хората в град Русе.

Тагове : русенка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha