Вторник, 14 Май 2024

Общините искат 21% ръст на бюджетите си, за да изкарат нормално зимата

 Общините искат 21% ръст на бюджетите си, за да изкарат нормално зимата
Публикация   07:00     18 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     237

общини, ръст, бюджети, зима

   Очакваме ръст на общинските бюджети с около 21%, което би покрило темпа на инфлацията и би гарантирало всички общински системи през предстоящата зима. Това обяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева пред БНР и уточни, общините очакват да бъдат поканени на преговори в Министерството на финансите по темата.

   "Нови проекти с европейски средства през настоящата, както и през миналата година, няма, тъй като все още не са одобрени новите програми с европейско финансиране. Планът за възстановяване също все още не е тръгнал. Общините очакват около 6 млрд. лв. по Плана за възстановяване, които ще бъдат инвестирани в различна общинска инфраструктура и услуги", отбеляза Георгиева.

   По думите ѝ средствата в общините стигали за покриването на основни потребности и за осигуряването на основните услуги, но за нищо повече. Допълни, че общините ще предложат на новия парламент поправка, която да разграничи небитовите публични клиенти от небитовите индустриални клиенти.

   "Това, което ни тревожи преди зимата и за което не сме сигурни, че ще ни стигнат наличните средства, са разходите за електроенергия и за природен газ. Много неизвестни стоят пред нас", подчерта шефката на НСОРБ и се оплака от липсата на информация какво ще стане след 1 януари 2023 г., тъй като компенсационната програма за цените на тока приключва.

  Георгиева попита ще получат ли най-сетне разбиране общините, че не са небитов клиент, както едно индустриално предприятие. "Имаме готови предложения за промени в Закона за енергетиката, още от зимата на тази година, които да диференцират небитовите публични клиенти от небитовите индустриални клиенти", отбеляза тя.

   Неотдавна Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува списък на общините, които ще получат 406 374 769 лв. за инвестиционни проекти през 2022 г. В списъка са включени 234 обекта, от които 105 са за ВиК инфраструктура и за които са предвидени 126 566 331 лв. Още 94 проекта предвиждат ремонт на общински пътища за 233 774 463 лв., а 35 обекта са за улична мрежа и за които се отделят 46 033 975 лв. от държавния бюджет.

   Обектите бяха предложени от Националното сдружение на общините и бяха одобрени наскоро от служебното правителство. С това служебният кабинет отмени одобрения списък на инвестиционни проекти на общините, приет с решение на предишното коалиционно правителство на 1 август, защото според служебната власт реализацията им била нецелесъобразна и била извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на МРРБ. Освен това, за част от включените в списъка обекти нямало информация дали имат документална готовност за изпълнение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha