Понеделник, 13 Май 2024

Близо 1 млрд лева ще бъдат необходими за постигане на приоритетите пред Северен Централен район

Близо 1 млрд лева ще бъдат необходими за постигане на приоритетите пред Северен Централен район
Публикация   18:20     17 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     278

    Близо 1 млрд. лв. ще бъдат необходими за постигане на приоритетите за развитие на Северен централен район /СЦР/ в следващите пет години. Това стана ясно от проведено онлайн заседание на Регионалния съвет за развитие на СЦР, на което бе одобрена интегрираната териториална стратегия за неговото развитие. В срещата участваха и представители на Областна администрация – Русе, като според областния управител Анатоли Станев не трябва да се изпуска нито една възможност, която дава достъп до държавни или евро средства, чрез които могат да се реализират ключови проекти за региона. Той отново постави акцент върху необходимостта от подобряване на инфраструктурната свързаност в региона. Водещите приоритети до 2027-а за СЦР, който включва пет области: Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, ще бъдат икономически подем и трансформация, развитие на човешкия потенциал и социален растеж, устойчиво териториално развитие и свързаност. Средствата ще могат да бъдат осигурени чрез различни механизми по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

    По думите на заместник-министъра на регионалното развитие Десислава Георгиева, която ръководеше заседанието, стратегията е само рамка, която е достатъчно гъвкава и дава свобода на всички. За пръв път на регионално ниво могат да бъдат избирани и подреждани приоритетите и да се направляват инвестициите така, че да се финансират най-важните ключови проекти за региона. Финалната стъпка за одобрение на всички проекти на интегрирани териториални стратегии е внасянето им за разглеждане и одобрение от страна на Министерски съвет.

   Задълбочен SWOT-анализ показва, че сред силните страни на региона са големият потенциал на река Дунав, добре развитата промишленост, високотехнологичните производства, осигуреността с висши образователни институции, както и нарастващата инвестиционна привлекателност. Сред проблемите обаче се очертават неблагоприятните демографски процеси, недостига на работна ръка, високият дял на неквалифицирана и нискоквалифицирана заетост, ниският дял на инвестиции в иновации и развойна дейност, както и незадоволителното състояние на междуобщинската пътна мрежа. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha