Вторник, 14 Май 2024

Крум Зарков: Корупцията е кървяща язва, която е време да бъде затворена

Крум Зарков: Корупцията е кървяща язва, която е време да бъде затворена
Публикация   07:24     12 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     313

    Министър-председателят възложи на всички отговорни институции проверка и тя излезе с резултат, че камионът въобще не е бил в България. Предполагам, че ще се извършват и още действия по въпроса. Това, което е важно да се отбележи, че България е нямала и не може да има нищо общо с този взрив.

   Това коментира в ефира на Euronews PrimeTime служебният министър на правосъдието Крум Зарков относно замесването на името на България във взрива на Кримския мост.

   Зарков призова политиците да не се борят за точка рейтинг по тези въпроси,, защото всяват паника в обществото ни. „Спокойствие и сигурност трябва да внушават държавниците, а не обратното“, добави той.

   По отношение на законодателните мерки, които подготвя служебното министерство на правосъдието, Зарков обясни, че това са мерките, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

   Става дума за създаване на два отделни кодекса на етичното поведение – на съдии от една страна и прокурори от друга, както и за ролята на инспектората към ВСС в целия този процес. Допълнително ще има антикорупционни обучения, касаещи магистратите.

   При нарушение на кодекса последствията могат да бъдат дисциплинарни, но ако се установи корупционно поведение може да се стигне и до съд, уточни Зарков.

   Относно реформата на антикорупционната комисия, правосъдният министър обясни, че концепцията е да има отделена от КПКОНПИ комисия, която да се занимава с разследването на корупцията по висшите етажи на властта.

   „Тоест, малък брой престъпления, малко на брой засегнати от дейността на комисията хора, но които ще бъдат поставени под един много сериозен контрол и много по-ефикасно, надявам се, разследване“, добави той.

По думите на министъра комисията няма да има титуляр председател. „Искаме да се поучим от собствената си история. Комисията ще бъде от 5 човека, всеки един от които ще председателства по 1 година. По този начин, когато сте председател и ви се сервира една преписка и решите да си затворите очите, ще знаете, че този, който стои до вас догодина също ще я погледне“, посочи Зарков.

Той подчерта необходимостта от скорошно приемане на промените, защото от тях зависи втория транш по ПВУ на стойност повече от 700 млн. евро.

    Корупцията е язва, кървяща прекалено дълго и е време да бъде затворена.

   „Много от органите на съдебната система функционират извън мандата си или в непълен състав, като Конституционния съд, а там трябва да се изградят мнозинства от две-трети, за да може НС да излъчи своите представители. Това е от ключово значение и не трябва да бъде забавяно“, коментира Зарков задачите пред 48-ото Народно събрание.

            Според Зарков критиките на Иван Гешев към политиците има за цел повишаване на неговия рейтинг.

   „Има различни форми на популизъм. Наскоро се появи и понятието наказателно-правен популизъм. Когато се случи престъпление или събитие, което легитимно възпалява общественото мнение, някой яхва тази вълна, в случая Иван Гешев, и започва да обещава възмездие или вдигане на наказанията, или казва кой е виновен“, отговори Зарков на изявленията на главния прокурор относно престъпността в страната.

   „Важно е да се знае, че прокуратурата в България не е обвинител. Като част от съдебната власт, тя трябва да установи обективната истина. Когато на много ранен стадий от такова разследване или проверка, се заеме очевидно страна на едната от версиите, това може да опорочи цялото разследване“, коментира още правосъдният министър.

   „Не мисля, че това е в интерес на правосъдната система“, посочи Зарков и добави, че би инициирал процедура във ВСС по предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор, ако има налични нови мотиви и обстоятелства.

   Относно резултатите БСП на провелите се на 2 октомври избори, Зарков коментира, те са пределно ясни и ролята на всяко политическо ръководство е да си направи собствения анализ, съответно да предприеме действия по преодоляването на трудностите.

„Според мен БСП 5-та политическа сила е достатъчно да обобщи кризата на най-важната партия в България“, отбеляза Зарков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha