Вторник, 28 Май 2024

Даниел Вълчев: Ако искаме България да има правителство, това ще стане или с гласовете на ГЕРБ, или с гласовете на ДПС, или и на двете

Даниел Вълчев: Ако искаме България да има правителство, това ще стане или с гласовете на ГЕРБ, или с гласовете на ДПС, или и на двете
Публикация   08:16     09 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     295

   Сборът от спечелените места в парламента на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е доста повече от 120, което значи, че който и да прави правителство, трябва да се обърне към една от трите партии. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият вицепремиер и министър на образованието проф. Даниел Вълчев.

   Това, което правят в момента ПП (отказът на "Продължаваме промяната" да влезе в коалиция с ГЕРБ – б. ред.), според мен е абсолютно логично. Позицията им е легитимна. Ако се бяха съгласили с офертата на ГЕРБ, това означаваше коалиция между първия и втория. Обикновено тези коалиции са смъртноносни за втория. Те се създадоха като противник на един модел и няма как да го подкрепят. От друга страна, когато мандатът отиде при тях, единственият начин за съставяне на правителство е една от партиите ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да го подкрепи, заяви проф. Вълчев.

   "Възраждане" играят дългосрочен мач, защото в момента растат. Оттук нататък, ако искаме България да има правителство, това ще стане или с гласовете на ГЕРБ, или с гласовете на ДПС, или с гласовете на двете партии, посочи бившият вицепремиер.

   Вероятно е да има правителство с третия мандат на Янев, което да бъде полутакова, полуонакова. Това ще е нестабилна конструкция, но може да свърши някои добри неща за страната, каза още проф. Даниел Вълчев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още