Четвъртък, 18 Юли 2024

Сделките с имоти се свиват през третото тримесечие

Сделките с имоти се свиват през третото тримесечие
Публикация   09 Окт, 2022   /     akcent.bg   /     536

Спадът на пазарът на имоти в Русе през второто тримесечие беше 3%, а през третото е 3.25%.

    През третото тримесечие в България най-после се е получил очакваният от мнозина спад на имотните сделки. В месеците от юли до септември са регистрирани 62 459 покупко-продажби на недвижими имоти, което е със 7,23% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, гласят данните, оповестени от Агенцията по вписванията.

    В големите градове, където повечето от имотните сделки представляват покупко-продажби на жилища, има значителен спад, като рекордът принадлежи на Стара Загора - 21% по-малко сделки на годишна база. В София, където по принцип се сключват най-много сделки, спадът е с 15,23%. В Пловдив е 10%, в Бургас е 14%, а Варна на фона на останалите почти не е засегната - там спадът е само с 8,4%.

     Най-добре сред големите градове се движи пазарът във Варна. Там сделките в началото на лятото нарастваха с 10.6%, а сега намаляват с 8.4%. В Бургас ръстът от 10.5% предишното тримесечие се е преобърнал в спад от 14%. А в Стара Загора, където още през май-юли се наблюдаваше минус от 8.9%, сега има спад от 21% - рекорден за шестте големи града. Пазарът в Русе се задържа - спадът през второто тримесечие беше 3%, а през третото е 3.25%.

Измерен в брой изповядани сделки, спадът за София е 1300 покупко-продажби, за Пловдив - 464, за Варна - 359, за Бургас - 350, за Стара Загора - 300, а за Русе - 49.

   Изключенията от тенденцията са много малко, но някои от тях са знакови. Например в Несебър, където обемът на пазара почти се доближава до този на областния град Бургас, продължава да има ръст на имотните сделки и през третото тримесечие, и то рекордно висок - 21%. Други две служби по вписванията, където също се отчита ръст на сделките, също се намират по морето. Едната е в Поморие, където се отчита ръст от 7% на годишна база, а другата - в Царево, където има 4% ръст. Възможното обяснение трябва да се търси в това, че в тези населени места основно имотният пазар се състои от ваканционни имоти, за които месеците между юли и септември са активни, за разлика от вътрешността на страната, където летният сезон принципно е по-слаб за имотна търговия.

 

   Има обаче и много отдалечени населени места, които отчитат силен ръст на имотния пазар през лятото, като например Свиленград с 22% ръст, Момчилград със 17% ръст и Видин с 14%, но там пазарът е малък и става дума за 15-20 сделки в повече в сравнение с миналата година по същото време.

Тагове : сделки , имоти ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha