350 пчелни семейства превръщат едно хоби в малък бизнес

350 пчелни семейства превръщат едно хоби в малък бизнес
Публикация   10:03     08 Окт, 2022 /     akcent.bg   /     1336

Пчелната ферма на братята Самуил и Драгомир Пачеджиеви вече предлага различни качествени продукти собствено производство, работата им носи и удоволствие

   Много русенци ги познават от магазина за плодове и зеленчуци на ул. "Доростол".  Той е наследствен семеен бизнес от вече 22 години.

  Като в роман от времето на романтизма, в тази традиционна във времето дейност се появява и предлагането на мед. Всеки, който прояви интерес, разбира, че е собствено производство.

   Началото

 Започнахме с 3 кошера, разказва Самуил. В един момент с брат ми решихме да опитаме да гледаме кошери и предложих да видим как ще потръгне с един кошер, но той намери по-разумно да са три.

  Започва търсене на подходящо място, като в това време на няколко места ни излъгаха, спомня си Драгомир. По-късно си купуват място в село близо до Русе, на 20-на километра. От едната страна има липова гора, от другата- акациева.  Това се случва през 2016 година...

  Реално активно пчеларство двамата братя Пачеджиеви развиват две години по-рано, като за това време от три кошерите стават 40 и вече са 100. Следващата стъпка е 200 кошера, като в момента се отглеждат около  350 пчелни семейства, конкретизира Драгомир.

   Ангажиментите

   Най-натовареният сезон е април- май. По това време е роенето на пчелите. Тогава се вземат противороеви мерки, за да се запазят. И двамата са ангажирани плътно месец и половина. Качественото обслужване на тези 350 кошера изисква труд от 3 дни, в зависимот и от времето.

  Самуил е основният действащ в пчеларството. Освен многото работа, необходимо е и много четене. Но основно пчеларството се учи от практиката, смята Самуил.

  Важно е да се отбележи, че пчеларството се развива във времето, появяват се нови тенденции, нови технологии. Съвременното пчеларство е различно от това от преди 15-20 години. Болестите по пчелите също се развиват и също трябва добре да се познават.

  Чуждият опит

   Оказва се, че пчеларите като гилдия не са склонни особено да споделят опита си и да разкриват тънкости от занаята. Най-много да ти дадат базата с данни.

   Пчеларите със знания, според Драгомир,  са около 20 процента. Професионалистите пчелари са в чужбина. В Америка, Канада и Русия са хората, които разбират и от които може да се научи нещо полезно.

    Бизнес или просто скъпо хоби е пчеларството за Самуил и Драгомир?

 Преди всичко е удовлетворение, признава Самуил. Каквото се изкара от продадения мед, всичко се реинвестира. Дали е доходоносен бизнес, зависи от знанията и от природата. Като всяко нещо, което е под открито, е свързано с рискове.

   В момента едровата цена не удовлетворява спрямо вложените материали и труд. Както в повечето случаи, най-печеливши са прекупвачите.

    Безспорно българският мед е с много добри показатели. За съжаление, той се изкупува, за да се ползва като подобрител на меда от Китай, Аржентина...

  Трябва да се знае, че братя Пачаджиеви не продават един продукт. Те вече, освен различен по вид според пашата на пчелите мед, продават и пчелен прашец, прополис, мед в пчелна пита.

     Така пчеларството става още по-интересно. ..



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha